Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Maserati Ghibli 2013Maserati Ghibli 2013Maserati Ghibli 2013
Maserati Ghibli 2013 Foto: CarPix

Första bilderna på nya Maserati Ghibli

Maseratis nya kompakta sportsedan Ghibli har nu fångats på bild för första gången. Som en lyxig och snabb sedan skiljer den sig från föregångarna.

Ghibli I

Första generationen Ghibli är en tvåsitsig GT-vagn och kallas Tipo 115. Första generationen tillverkades mellan 1966 och 1973. Under motorhuven hittar vi en V8 med fyra Weber-förgasare. Effektuttaget var två till antalet där Ghibli SS med 355 hästkrafter var den starkaste. Coupén tillverkades i 1 149 exemplar. Den öppna ”Spider” är mycket ovanlig, där Ghibli Spider SS hör till de mest sällsynta.

Ghibli II

Den andra generationen Ghilbi var en vidareutveckling av den äldre Biturbo. Det totala antalet tillverkade exemplar uppgick till 2 380 mellan 1992 och 1997. Den snabbaste versionen fick tilläggsnamnet Cup och hade en tvåliters V6 på 335 hästkrafter.

Vi har tidigare sett Quattroporte-baserade mulor av Maseratis nya lilla sportsedan Ghibli. Nu har den första prototypen fångats på bild. Trots att prototypen är slående lik de tidigare mulorna så finns vissa skillnader. Om man detaljstuderar prototypen så ser man att den är betydligt kortare, speciellt bakdörrens storlek har minskat rejält. Likt de tidigare mulorna har även Ghibli-prototypen försetts med en fejkad påbyggd halvkombibakdel.

Nya Ghibli kallas internt M157 och kommer att ta sig an konkurrenterna Mercedes E-klass och BMW 5-serie. Under skalet kommer dock Chrysler-ägaren känna igen sig mer än den som tidigare har kört Maserati. Det finns risk (eller chans, beroende på hur man ser det) att nya Ghibli kommer att baseras rakt av på Chrysler 300-bottenplattan.

Instegsmotorn i nya Maserati Ghibli lär, enligt flera källor, bli en turboversion av Chryslers 3,5-liters Pentastar V6 på mellan 375 till 400 hästkrafter. Det finns även planer på montera en Ferrari-baserad V8. Oavsett motorval drivs Ghibli fram med hjälp av en åttastegad automat från tyska ZF.

I tidigare rykten spekulerades det om att Ghibli skullle bära modellnamnet Levante, som företaget registrerat. Det ärofyllda och klassiska namnet Ghibli har tidigare endast burits av tvådörrasmodeller och att en sedan får namnet kan tyckas konstigt. Ghibli är ursprungligen det lokala namnet i Libyen på vinden Sirocco. Den första modellen att bära namnet var den vackra sportcoupén som kom 1966. 1992 var dags för den mindre linjesköna Biturbo-uppföljaren Ghibli II att ta över namnet.

Nya Ghibli ingår i Maseratis förhoppningar om att kunna sälja 50 000 bilar om året framöver. De storslagna planerna kan bli svåruppnåeliga men tillsammans med nya Maserati Quattroporte, som presenteras på Detroits bilsalong i januari, är chansen stor att Maserati kan bli ett vanligare inslag i trafikbilden framöver.