Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Första bilderna på nya Mercedes-AMG GLE 63 Coupé

En ny generation Mercedes GLE har nyligen lanserats och i Stuttgart har nu fokus förflyttats till coupéversionen av suven. Vårt fokus just nu: prestandaversionen av coupéversionen.

Även tyska testförare måste ha mat i magen. Det var på grund av hungern som vår spionfotograf lyckades få de första bilderna på nya Mercedes-AMG GLE 63 4Matic+ Coupé. Han valde nämligen samma norrländska lunchrestaurang som Mercedes som tvingades lämna prestandasuven på parkeringen utanför.

Nya GLE Coupé har vi redan sett som maskerad prototyp på bild. Även AMG-versionen är kraftigt maskerad men vad som döljs där under är tydligt. De mest påtagliga detaljerna som avslöjar modellen är de fyra ändrören i baken, typiska för just Mercedes AMG-modeller, och 21 tum stora hjul som är monterade utanpå hålborrade bromsskivor med röda ok.

Tittar vi lite närmare på bilen ser vi andra, mer dolda prestandadetaljer. Huven är bulligare, bakluckan har en liten vinge och grillen är mer täckt än vanligt, detta för att maskera att modellen har en så kallad Panamericana-grill. Det är namnet på den grilltyp som Mercedes-AMG GT R började med och som allt fler AMG-modeller har tagit del av på senare tid.

Foto: CarPix

Bakom folieringen i fronten döljer sig rejäla luftintag vars syfte är att transportera kall luft in till bilens hjärta – en 4,0 liter stor biturbo-V8 som redan i dag hittas i en mängd Mercedes-modeller och även i Aston Martin DB11. I AMG-varianten av GLE Coupé blir det troligtvis samma effektnivåer som i Mercedes-AMG E 63 4Matic+ och Mercedes-AMG E 63 S 4Matic+, det vill säga 571 samt 612 hästkrafter. Oavsett effektnivå är maskinen kopplad till en nioväxlad AMG Speedshift-låda som för krafterna till samtliga fyra hjul.

Foto: CarPix

En mildare AMG-version av nya GLE Coupé är också aktuell, en Mercedes-AMG GLE 53 4Matic+ Coupé med 435 hästkrafter plockade ur en rak sexa på 3,0 liter med dubbla turboaggregat. Samma motor hittas i Mercedes-AMG CLS 53 4Matic+.