Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Första bilderna på nya svenska folkhemsbilen?

Är detta bilen som kommer att peta ner Volvo V70 och efterträdaren V90 när den lanseras i nästa år? Nja, inte riktigt.

Trots att det är en fantastisk bil med komfort som i princip ingen annan har och med prestanda som få kommer upp till så kommer nästa generation Rolls-Royce Phantom, som vi nu ser på bild för första gången, knappt alls synas i den svenska försäljningsstatistiken. Så Volvo V90, Volkswagen Passat och Golf – med flera – behöver inte känna sig hotade.

Nya Phantom-generationen blir första modell att baseras på Rolls-Royce nya aluminiumarkitektur som framför allt ska få ned bilens vikt väsentligt. Denna plattform kommer även att användas till Rolls-Royce kommande suv och till andra framtida modeller, bland annat Ghost-avlösaren.

Utseendemässigt ska vi inte förvänta oss en revolution, snarare än försiktig evolution. Här ses dagens generation i specialutförandet EWB (lång hjulbas) Louis XIII.Utseendemässigt ska vi inte förvänta oss en revolution, snarare än försiktig evolution. Här ses dagens generation i specialutförandet EWB (lång hjulbas) Louis XIII.Utseendemässigt ska vi inte förvänta oss en revolution, snarare än försiktig evolution. Här ses dagens generation i specialutförandet EWB (lång hjulbas) Louis XIII.
Utseendemässigt ska vi inte förvänta oss en revolution, snarare än försiktig evolution. Här ses dagens generation i specialutförandet EWB (lång hjulbas) Louis XIII.

Medan plattformstekniken blir helt ny kan vi nästan utgå från att motorn inte blir det. Under huven lär Rolls-Royce satsa på ett säkert kort, det vill säga V12:an. Men med hårdare avgas- och utsläppsregler i antågande blir vi inte förvånade om någon form av elektrifiering är på gång. Rolls-Royce har ju experimenterat med el tidigare, bland annat i konceptbilen 102EX. Sedan den visades upp har de förvisso sagt att elektricitet inte är något för dem, då kunderna visade stort ointresse (precis som för diesel), men det var då det – det ser annorlunda ut i dag.

Nya Phantom lanseras förmodligen under slutet av 2017 som årsmodell 2018.