Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Första bilderna på nya Volkswagen Golf GTI

Åttonde Golf-generationen kommer, precis som sina föregångare, i flera olika prestandautförande. En av dem är så klart GTI:n som vi nu kan visa er de första bilderna på.

Nya Volkswagen Golf har vi sett på spionbilder under en längre tid och modellen har även dykt upp omaskerad på några väldigt gryniga bilder. Åttonde generationen av världens tredje mest tillverkade bilmodell har premiär i höst, dock inte på bilsalongen i Frankfurt där Volkswagen satsar alla sina slantar på att lyfta fram elbilen ID.3.

När nya Golf avtäcks senare i år kommer vi med största sannolikhet inte att få se GTI-versionen, den låter förmodligen vänta på sig till en bit in på 2020. Men redan nu får vi se den, för första gången faktiskt. Den maskerade bilen rullade förbi AMG-trimfirman RennTechs lokaler i Meuspath bara några stenkast nordost om Nürburgring.

Foto: CarPix

Att det är GTI-versionen och inte en standard-Golf ser vi på fronten med sitt annorlunda spoilerparti, på de större bromsarna och hjulen, sidokjolarna samt – inte minst – det mer utmejslade nedre bakpartiet som kröns av två runda ändrör.

Nya Golf GTI var från början tänkt att få en energikick via ett mildhybridsystem. Det senaste är att det inte blir så. I stället kommer dagens EA888-maskin, det vill säga raka tvålitersfyran med överladdning, att vässas på en rad punkter och vi kan räkna med uppemot 300 hästkrafter. Tidigare uppgifter menade att det, precis som med dagens GTI, blir två effektuttag, dock högre. 256 och 290 hästkrafter snackades det om i början av året.

Foto: CarPix

Det kan mycket väl komma en rad olika specialversioner av nya Golf GTI, precis som nuvarande generation som har sett olika Clubsport- och TCR-varianter. En ny Golf R är finns även på agendan med en Golf R Plus som högsta hönset med 400 hästkrafter för att inte låta nya Mercedes-AMG A 45 4Matic (421 hk) springa iväg allt för obehindrat.