Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Första bilderna på Seats suv!

Tidigare i år meddelade Seat att de senast 2016 ska lansera en suv. Vi kan nu visa dig de första bilderna på den spanska suven.

En suv av det lite mindre slaget är allt mer livsviktigt för varje biltillverkare att ha med i modellprogrammet. Marknaden för mindre suvar växer så det knakar, speciellt här i Europa.

Seat har aldrig haft en suv i sitt modellprogram men för tre år sedan visade de upp konceptbilen IBX som var just en suv. Tidigt i våras deklarerade de att en suv står högt upp på deras agenda och att en bilmodell av den typen ska stå färdig för marknadslansering senast 2016.

Nu har vår spionfotograf lyckats plåta en mystisk prototypbil med tung maskering. Vi ser genast att det är en Seat som döljer sig under presenningarna. Det är främst två detaljer som avslöjar märket – och modellen. Dels bakljusen med sin typiska formering av lysdioderna och dels ytterbackspeglarna som inte går att ta miste på med sin skarpa design.

Det är med andra ord en Seat Leon-variant som gömmer sig under draperingen. Men det är inte en vanlig Leon. Det ser vi på den något högre markfrigången, något annorlunda former och större hjulhus. Dessutom är bilen på bilderna fyrhjulsdriven, det avslöjar telemetriutrustningen på hjulens centrum.

Vi är alltså mer eller mindre övertygade om att bilen vi tittar på här är den suv som Seat säger sig ha på gång. I så fall är det första gången den fastnar på bild. Dock ska det påpekas att trots att det pratas mycket om suv så får man känslan av att det är mer av en crossover. Men det är för tidigt att slå fast exakt vad biltypen ska kallas. Det enda vi egentligen kan slå fast är att det är Volkswagen-gruppens MQB-plattform som är ute och rullar och att det inte är en Leon-crossover, eftersom det redan finns i Leon X-Perience.