Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Framhjulsdrivna BMW 1-serie Sedan fångad på bild

I dag kan vi visa er bilder på kommande BMW 1-serie Sedan. En modell som blir framhjulsdriven.

Vår spionfotografs kamera har lyckats fånga BMW 1-serie i sedanutförande, en modell som förmodligen lanseras någon gång under 2016.

Vad som är så speciellt med denna 1-serieversion, bortsett från att den har en sedanrumpa, är drivningen. BMW 1-serie är i dag en bakhjulsdriven bilmodell. BMW 1-serie Sedan blir däremot framhjulsdriven, precis som 2-serie Active Tourer. Detta eftersom den byggs på BMW:s nya UKL1-plattform som den delar med Mini (UKL0 är varianten för kommande citybilar, UKL2 är för högbyggda modeller som X1 och Countryman). Efter 1-serie Sedan kommer även övriga modellversioner av 1-serie, när det är dags för ny generation (dagens lanserades 2012), att bli framhjulsdrivna.

Men det kan kvitta vilket hjulpar som står för framdrivningen. 4 av 5 BMW 1-serieägare tror nämligen att de kör framhjulsdrivet redan i dag. Det visade en undersökning som BMW-chefen Norbert Reithofer delade med sig av för några år sedan.

Men lugn, du som gillar drivningen på bakhjulen kan andas ut. UKL1-plattformen är förberedd för drivning på alla fyra.

BMW 1-serie Sedan är mer eller mindre ett måste för BMW för att kunna svara på konkurrenternas satsningar. Vi tänker då på Audi med sedanversionen av A3 och Mercedes med CLA, sedanversionen av A-klass.

När 1-serie Sedan lanseras om ett par år kan vi förvänta oss en rad olika motorer men kanske främst trecylindriga diton. En M-version är eventuellt också aktuell.