Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
BMW X1 2015
BMW X1 2015
BMW X1 2015
BMW X1 2015 Foto: CarPix

Framhjulsdrivna BMW X1 kan köra runt, runt, runt

En ny generation av BMW minsta X-modell ska snart träda in på scenen. Nu kan vi ge dig första spionfilmen med nya X1 som blir framhjulsdriven.

Vi har redan visat er spionbilder på kommande generation BMW X1 som internt går under beteckningen F48. Nedan får vi för första gången se nya X1 i rörelse då vår spionfotograf lagt undan stillbildskameran med jätteobjektivet och i stället plockat upp filmkameran.

På filmen ser vi att BMW:s testförare kör runt, inte en gång utan flera gånger. Det är inte så att han gillar karuseller (det kanske han också gör, men det är för oss av mindre intresse) utan han testar sannolikt framhjulsdriften på bilen och samlar in mätvärden. Jo, du läste rätt. Nya X1 blir framhjulsdriven då den baseras på BMW:s nya plattform för mindre bilar. Nästa generation 1-serie och Mini kommer även de att byggas på denna nya plattform och därmed bli framhjulsdrivna.

 Anledningarna till framhjulsdriften är många. En av anledningarna är att produktionskostnaderna sänks, en annan är att de interiöra utrymmena blir bättre.

 Du som gillar drivning på bakhjulen blir inte helt lottlös om det är X1 du siktar på. Drivning på bakhjulen kommer att finnas, men då driver samtidigt framhjulen. Fyrhjulsdrift blir alternativet, precis som i dag.

Utseendemässigt ser vi att X1 generation två blir mer kraftfull och lite mer suv-liknande. Det beror på att själva kupéutrymmet rätas upp med mindre sluttande bakruta jämfört med dagens X1. Även detta lär påverka de interiöra utrymmena i positiv mening.

Nya BMW X1 har förmodad premiär 2015, eventuellt så sent som 2016.

https://youtu.be/_UdgkWOWJAI?width=575&height=353