Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Andreas Mau / CarPix

Femdörrars Suzuki Jimny sedd på test i Europa

En femdörrarsversion av Suzuki Jimny har setts under ett sista minuten-test innan dess lansering som ska ske i slutet av 2022 eller början på nästa år.

Lanseringen av femdörrarsversionen av Suzuki Jimny var från början planerad till tidigare i år, men den höga efterfrågan på vanliga Jimny har lett till en försening. Femdörrarsvarianten tros enligt uppgifter i Japan få namnet Long.

Den förväntas ha 30 centimeter längre axelavstånd, vilket skulle förlänga bilen så att den skulle bli totalt 385 centimeter. Bredd och höjd ska enligt uppgifter inte förändras, utan förbli 165 respektive 173 centimeter. En mindre förändring på det yttre, med andra ord.

1 AV 5
Foto: Andreas Mau / CarPix
2 AV 5
Foto: Andreas Mau / CarPix
3 AV 5
Foto: Andreas Mau / CarPix
4 AV 5
Foto: Andreas Mau / CarPix
5 AV 5
Foto: Andreas Mau / CarPix

Invändigt, eller snarare, under huven på Jimny ”Long” har det nu bekräftats av fotografen: det blir en turboladdad motor med ett mildhybridsystem. Tidigare trodde man att bilen skulle dela tredörrarsversionens 1,5-liters bensinmotor, men fotografen hörde inget motorljud när bilen kördes i väg.

Mildhybridsystemet kan tänkas kompensera för mängden bränsle och därmed även utsläpp den större versionen med stor sannolikhet kommer bidra med. Turboladdaren? Bilen lär vara tyngre så den kommer säkert också till nytta sammanhanget.

Utsläppen från Suzukis nuvarande produktion gör att bilen i dagsläget enbart kan säljas i Europa i en tvåsitsig version. Det är oklart om den nuvarande motorn i tredörrarsversionen försvinner helt i och med det nya mildhybridsystemet, det får tiden utvisa.