Beiqi C60

Gissa bilen: Saab 9-3 eller Beiqi C60 EV?

Det du ser på bilderna är faktiskt inte en Saab som återuppstått från de döda, utan en kinesisk eldriven Beiqi C60 EV.

Beiqi C60 är frukten av ett samarbete mellan japanska Matushita och kinesiska BAIC. Ägarna BAIC köpte plattformarna till både 9-3 och 9-5. Saab 9-5 blev Beiqi C70 och visades upp som koncept i november, och snart kommer Beiqi C60. Både Matsushita och BAIC är för närvarande budgivare på Saab-fabriken i Trollhättan, men redan nu har det dykt upp en elbil som är förvillande lik den sista versionen av salige Saab 9-3. 

 För det är inte många fingrar man behöver använda för att räkna var bilarna skiljer sig åt. Faktum är att man plockat över nästan all design från föregångaren, inklusive den typiska Saab-grillen. Men där Saab-loggan tidigare satt placerad står det numer Beiqi.

 En annan sak vi med tränade ögon märker är EV-klistermärkena som dyker upp varstans på bilen. Det betyder electric vehicle, eller elbil och enligt uppgifter till kinesiska Autohome ska C60 klara att köra 150 kilometer innan det är dags för laddning. 

 Själva laddningen ska ta mellan 6-8 timmar, men redan efter en halvtimme är batteriet laddat till 80 procent. Toppfarten när bilen hette Saab var 250 kilometer i timmen men det är gammalt. Nytt är att Beiqi C60 har en toppfart på 160 kilometer i timmen.

 Beiqi C60 lär inte komma till den svenska marknaden.