Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Honda Civic facelift 2015Honda Civic facelift 2015Honda Civic facelift 2015
Honda Civic facelift 2015 Foto: CarPix

Honda Civic uppdateras – lånar från Type R

Honda Civic ska uppdateras och nu, två och ett halvt år efter lanseringen av nuvarande generation, kan vi visa dig spionbilder som avslöjar nyheterna.

Vi är många som går och väntar på att nya generationen Honda Civic Type R ska dyka upp. Teknikens Värld har redan, som en av få, kört bilen (hela provkörningen på länken) som än så länge till största del är hemlig. Daniel Frodin var inget annat än ett stort leende efter körningen, så bra är den nya motorn som ”får över 280 hästkrafter” när den lanseras.

Åter till verkligheten... vanliga Civic började säljas i nuvarande generation i början av 2012 och, trots att kombiversionen inte är mycket mer än ett halvår gammal, ska modellen nu genomgå ett ansiktslyft. Bilderna från vår spionfotograf visar var vi hittar nyheterna som uppdateringen innebär.

Först och främst är det fronten som görs om, den tajtas till längs med stötfångarens både yttersidor där luftintagen får annan utformning än i dag. Men kanske lättaste förändringen att notera är strålkastarna. De får nämligen precis samma utformning som Honda Civic Type R Concept som visades på Genèvesalongen tidigare i våras. Strålkastarinsatserna blir dock inte lika kaxiga som på konceptbilen men LED-ljusslingan i nederkant hänger med. Det ser också ut som att huven eventuellt slätas ut en aning jämfört med i dag. Det kan röra sig om utfyllnad på prototypen på bilderna här för att lura nyfikna blickar.

Bak på Civic finns det också nyheter i samband med uppdateringen. Framför allt är det bakljusen som är delvis integrerade med bakluckevingen som görs om. Mindre rött och mer vitt samt tuffa lysdiodslingor som till viss del påminner om de på Honda Civic Type R Concept. Men riktigt lika kaxigt som på konceptbilen blir det tyvärr inte, i stället får vi vänta på riktiga Type R om vi vill se det i produktion.

Stötfångaren får också nya former och andas mer sport än i dag. Den är inte lika mjukt formgiven som i dag utan i stället mer iögonfallande med en diffusorliknande nedre del.

Honda Civic facelift dyker upp under 2015, samtidigt som nya Type R lanseras. Type R kommer alltså att få samma uppdaterade utseende och inte se ut som den prototyp vi provkörde i Japan i slutet av förra året.