Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Honda NSX fångad på Nordslingan

Vi har sett Hondas kommande NSX flera gånger tidigare. Som koncept, med och utan tak, som körbar prototyp och i tv-spel. Nu är dock den riktiga premiären närmare än någonsin, och testerna pågår för fullt på Nürburgrings nordslinga.

Sällan har väl en bil visats och presenterats så många gånger utan att faktiskt bli officiell och produktionsklar, som i fallet med nya Honda NSX. Vi har sett den som koncept ett flertal gånger, vi har sett officiella, körklara prototyper köras på tävlingsbanor, vi har sett den officiell i tv-spelet Grand Turismo. Men någon produktionsfärdig bil har vi inte sett.

Förrän nu, när bilen testas, i vanlig ordning psykedeliskt maskerad, på Nürburgrings klassiska nordslinga. Under maskeringen är det alltså alltmed redo för produktion, och skillnaderna mot konceptbilarna verkar vara väldigt små. Så mycket som 95% av konceptet får troligen hänga med i produktion. Under skalet blir det hybriddrift, en mittmonterad V6 ger 400 hästkrafter som portioneras ut till bakhjulen med aktiv assistans från en större elmotor. Mindre elmotorer ska driva framhjulen, vilket gör bilen fyrhjulsdriven i ett system som ska kallas SH-AWD, där SH står för Super Handling.

Debuten, på riktigt alltså, ska ske nästa år. Samma år som Honda gör comeback i Formel 1. Det är inte en slump.