Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Honda Urban EV – hyllade elbilen fångad ute i det fria

Det har varit tyst om Honda Urban EV ett tag, men nu kan vi visa er de första bilderna på produktionsbilen som bjuder på en hel del förändringar jämfört med konceptbilen.

På Frankfurtsalongen hösten 2017 visade Honda upp en liten konceptbil vid namn Urban EV. Den söta, och på samma gång tuffa, elbilen stal helt klart showen i den tyska staden. Urban EV visade nämligen inte bara upp modern teknik och elektrisk drivlina, den var dessutom också ”back to the roots” med litet format och linjer som påminner om en riktig Honda-klassiker, det vill säga första generationen Civic (1972).

Bara några veckor efter Frankfurtsalongen, i samband med att konceptbilen visades på bilsalongen i Tokyo, meddelade Honda att Urban EV ska bli verklighet och det redan under 2019. Sedan dess har det varit ganska tyst om bilen, tills nu…

Foto: CarPix

För i dag kan vi visa er de första bilderna på en livs levande prototyp av produktionsvarianten. Plötsligt körde den ut från ett Honda-garage, mitt framför vår spionfotografs kamera. Det första som slår oss är att bilen har en mer förvånad uppsyn än vad konceptbilen hade. De runda strålkastarna med omgärdande LED-slingor är kvar från konceptet med fronten som helhet är inte längre lika platt utan en stötfångare har tagit plats vilket ger lite liv i denna ände av bilen. Bakom maskeringen kan tänka oss att det sitter en ”grill” (elbilar behöver ju ingen vanlig grill, därav citationstecknen) i stället för den digitala display som konceptbilen stoltserade med.

Foto: CarPix

Vänder vi på bilen ser vi runda bakljus med i stället för de fyrkantiga doningar som konceptbilen hade. Lysdioder för blinkers löper 360 grader runt ljusen och innanmätet är horisontella ljusenheter i stället för konceptbilens tre. Även baken har fått en mer konventionell stötfångare och den digitala displayen från konceptet har ersatts med en vanlig baklucka med handtag i mitten. Vi ser också att mellan handtaget och bakljusen finns fler ljusenheter, sannolikt backljus.

Foto: CarPix

Vrider vi tillbaka bilen 90 grader för att betrakta sidan och profilen ser vi en väldigt tydlig förändring. Urban EV får fyra sidodörrar, två fler än konceptbilen. Kanske lite tråkigt, men betydligt mer praktiskt.

Vi ser också att framdörrarna är upphängda i framkant. Konceptbilens diton var bakhängda och saknade dessutom rutramar.

Konceptbilen mätte cirka 3,85 meter på längden.Konceptbilen mätte cirka 3,85 meter på längden.Konceptbilen mätte cirka 3,85 meter på längden.
Konceptbilen mätte cirka 3,85 meter på längden.

Något som behålls från konceptbilen är däremot avsaknaden av ytterbackspeglar. Som vi ser är det bara två ”knoppar” som skjuter ut från främre dörrbladen. I dessa ”knoppar” sitter bakåtriktade kameralinser som på skärmar i bilen visar om det är fara på färde i riktning bakåt, eller inte.

Riktigt så här avskalad blir inte produktionsbilen.Riktigt så här avskalad blir inte produktionsbilen.Riktigt så här avskalad blir inte produktionsbilen.
Riktigt så här avskalad blir inte produktionsbilen.

Spionbilderna ger oss också en glimt av insidan i Urban EV som inte ser ut att följa konceptbilens futuristiska design över huvud taget. Ratten är rund i stället för rektangulär och konceptbilens enorma display på instrumentbrädan har försvunnit och ersatts av förmodat mer traditionella grejer på en i stort sett konventionell instrumentbräda.

Låååååång skärm på instrumentbrädan och skärmar på dörrsidorna för kamerorna som agerar sidobackspeglar. Bäst att tillägga att bilen visar konceptbilen, inte produktionsbilen.Låååååång skärm på instrumentbrädan och skärmar på dörrsidorna för kamerorna som agerar sidobackspeglar. Bäst att tillägga att bilen visar konceptbilen, inte produktionsbilen.Låååååång skärm på instrumentbrädan och skärmar på dörrsidorna för kamerorna som agerar sidobackspeglar. Bäst att tillägga att bilen visar konceptbilen, inte produktionsbilen.
Låååååång skärm på instrumentbrädan och skärmar på dörrsidorna för kamerorna som agerar sidobackspeglar. Bäst att tillägga att bilen visar konceptbilen, inte produktionsbilen.

Några tekniska data finns inte i nuläget, men Honda bör sikta på batterier och elmotor som ger körning på minst 25-30 mil för att Urban EV ska kunna göra väsen av sig på marknaden, och det i kombination med en vettig prislapp.

Produktionen kommer igång under andra halvåret 2019 så vi skulle tro att modellen i färdigt produktionsutförande kommer att ställas ut på bilsalongen i Genève i mars 2019. Om den då fortfarande lystrar till namnet Urban EV återstår att se.