Foto: CarPix

Hyundai i30 N – koreansk Golf GTI med bättre ljud

BMW har sitt M och Hyundai har sitt N. Här är första bilderna på första prestandamodellen från sistnämnda – i30 N.

I klassen finns redan kärror som Volkswagen Golf GTI (och Golf R), Ford Focus ST (och Focus RS), Peugeot 308 GTi och Seat Leon Cupra. Snart berikas den med ytterligare två, nämligen nya Opel Astra OPC och nya Renault Mégane RS. Gemensamt för dem alla är att de är europeiska (även om Ford är ett amerikanskt företag). Den som vill köpa en GTI-bil av utomeuropeiskt slag har inte mycket att vända sig till, i princip finns bara nya Honda Civic Type R. Men från och med nästa år, misstänker vi, finns det ytterligare ett alternativ från Asien (vi räknar inte riktigt in 204 hk starka Kia Pro-Cee’d GT i klassen). Nästa år är det dags för Hyundais Golf GTI-utmanare i30 N, och det är den vi här ser på bild för första gången.

För några år sedan bildade Hyundai ett prestandaorienterat varumärke med en bokstav som känns ganska mycket BMW. Koreanerna tog bokstaven som ligger efter M i alfabetet, det vill säga N. Inte bara ligger namnet geografiskt nära M i den grafiska teckenuppsättningen med latinskt påbrå, det är dessutom oerhört lätt att tro att någon pratar om en M-bil när det i själva verket är en N-bil som samtalet handlar om.

Snart tre år efter introduktionen av N ser vi nu att det är Hyundai i30 som är på väg att N-behandlas. Vår spionfotograf har tagit de första bilderna på en maskerad i30 som har misstänkt grova ändrör. Dessutom är bromsoken sportigt röda, inte något vi normalt förknippar med en koreansk golfklassare. De avslöjande detaljerna får oss att granska vad som kan granskas under maskeringen. Där upptäcker vi en grövre frontspoiler med stora luftintag och en bakre stötfångare som kan kanalisera luftströmmarna. Tittar vi riktigt noggrant ser vi också att en stor takspoiler är gömd under maskeringen.

Med andra ord är det Hyundai i30 N vi tittar på, en bil som väntas få mellan 240 och 260 hästkrafter. Inte värst i klassen sett till effekt, men det är inte heller avsikten enligt Hyundai N:s chef Albert Biermann. I stället sägs bilen, enligt honom, bjuda på mer körglädje än någon av konkurrenterna. Ganska vågat uttalande i och med att det finns så många andra bra bilar i klassen. Som en liten notis kan vi berätta att Albert Biermann tidigare var chefsingenjör på – just det – BMW:s M-avdelning. Även om det är mycket säljsnack så vet han förmodligen vad han och hans avdelning pysslar med.

Foto: CarPix

Utöver GTI-betonat utseende och uppumpad tvåliters turbomaskin kommer chassit i i30 N att vara optimerat, likaså växellådan (manuell till en början, eventuellt en automatlåda senare om den kan göras snabb nog) och styrningen. Framvagnsupphängningen görs om till stora delar för att kunna hantera krafterna samtidigt som styrförmågan måste kvarstå.

Även ljudet ska vara rätt, och vår spionfotograf bekräftar att på den punkten verkar Hyundais ingenjörer ha lyckats. ”Den låter fränare än Golf GTI”, säger han efter att i30 N nyss passerat på andra sidan kamerans objektiv.

Notera att denna N-bil baseras på Hyundai i30 av nästa generation som har premiär i slutet av 2016 eller i början av 2017. Det är därför du inte känner igen formerna som dessa bilder visar upp.