1 AV 6
Foto: Carpix
2 AV 6
Foto: Carpix
3 AV 6
Foto: Carpix
4 AV 6
Foto: Carpix
5 AV 6
Foto: Carpix
6 AV 6
Foto: Carpix

Hyundais nya elbilsmärke är snart här med Ioniq 5

Hyundai har skapat ett nytt bilmärke endast ämnat för elbilar och kallar det Ioniq. Först ut blir Ioniq 5 nästa år som ska kunna snabbladdas med 200 kW.

Tidigare i år meddelade Hyundai att Ioniq ska bli mer än en bilmodell, det blir också namnet på deras nya elbilsmärke.
På Frankfurtsalongen 2019 visade Hyundai upp konceptet ”45”, en retroinspirerad modell som refererade till den då 45 år gamla Hyundai Pony Coupe.

Ioniq 5 hämtar sin design från konceptet Hyundai 45.
1 AV 3
Ioniq 5 hämtar sin design från konceptet Hyundai 45.
Foto: Hyundai
2 AV 3
Foto: Hyundai
3 AV 3
Foto: Hyundai

Nya spionbilder på Ioniq 5 avslöjar att mycket av designen hämtas direkt från 45. De kvadratiska strålkastarna på den kamouflerade bilen är tydligt hämtade från konceptet. Och nog ser det ut som att även coupéformen förblir orörd? För att inte tala om fälgarna!

Hyundai har redan tillkännagett att tre bilar är under utveckling. Först ut blir Ioniq 5, följt av prestandasedanen Ioniq 6.
År 2024 lanseras Ioniq 7, där det enda vi vet är att det blir en stor suv.
Alla tre bilarna baseras på Kia/Hyundai nya plattform E-GMP som bygger på 800 v-teknik, något som betydligt dyrare Porsche Taycan och Audi E-tron GT är ensamma om i dag.
Ioniq 5 ska enligt läckta uppgifter från förbeställningsformulärer kunna snabbladdas med 200 kW.

Priset kommer ligga något över Kona Electric, och en prestandaversion har även synts till på Nürburgring. I början av nästa år lär vi får se mer av Ioniq 5, då förbeställningarna sägs öppna snart.