Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080820-hyundai-portico080820-hyundai-portico080820-hyundai-portico
080820-hyundai-portico

Hyundai Portico avslöjad

Hittills har de fåtaliga kombi-MPV-crossover-bilarna inte varit några större framgångar. Den ur svensk synvinkel mest välkända – Mercedes R-klass – har varit en besvikelse i försäljningsstatistiken. Med nya 6-sitsiga Portico tror dock Hyundai att de kan erbjuda något som föregångarna saknat.

Segmentet av stora och relativt högbyggda kombibilar som bäst kan beskrivas som MPV-crossovers är på frammarsch. Detta trots att pionjärerna i segmentet, Mercedes R-klass, Chrysler Pacifica och Mitsubishi Grandis inte har blivit några större försäljningsframgångar. Men Hyundai är ändå övertygade om att de har något nytt att erbjuda i segmentet. Hyundai Portico ska tilltala dem som inte tilltalas av segmentets befintliga utbud.

Portico visades första gången som koncept på bilsalongen i Chicago 2005. Sedan dess har ett långdraget utvecklingsarbete med många testkörningar utförts. Det var under en av dessa testkörningar som spionfotografen i skydd av nattens mörker lyckades knäppa ett par bilder på den nya Hyundaien som förväntas komma 2010. Portico erbjuder en något udda lösning invändigt där sex personer kan sitta i två stolsrader. Om man klarar sig med endast fyra platser kan de två mittersta sätena fällas ned i golvet. Lösningen med endast två rader med säten gör att Portico kan erbjuda ett större bagageutrymme än liknande bilar. Portico riktas inledningsvis mot den amerikanska marknaden, och motoralternativen blir därefter. Instegsalternativet förväntas bli en V6-motor och en hybridlösning kommer framöver.