Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Opel Corsa facelift 2014
Opel Corsa facelift 2014
Opel Corsa facelift 2014
Opel Corsa facelift 2014 Foto: CarPix

Ingen ny Corsa eftersom Opel inte har råd

Många småbilsköpare går och väntar på att nya generationen Opel Corsa ska göra entré. Men tyvärr, det blir ingen ny generation. Opel har inga pengar och satsar i stället på en uppdatering av nuvarande.

Nuvarande generation av Opels populära småbil Corsa har nästan sju år på nacken och en ersättare borde vara högst aktuell. Sedan lanseringen i oktober 2006 har Corsa D, som nuvarande generation kallas, genomgått ett par uppdateringar. Först var det nya, snålare motorer som presenterades inför 2010, därefter stod ett ansiktslyft på programmet inför 2011.

 Men någon ersättare till dagens generation är inte aktuell, åtminstone inte inom överskådlig framtid. Källor till teknikensvarld.se med insyn inom verksamheten i Rüsselsheim har förklarat att nya generationen ska ha lagts på is eftersom Opels ekonomi inte tillåter någon nyutveckling i dagsläget. GM sägs heller inte vara beredda att skjuta till några pengar för att bistå småbilsutvecklingen.

 Därför får Opel ta till det gamla knepet att koka soppa på en spik. Nedanstående dagsfärska spionbilder visar nuvarande Opel Corsa med maskering under en testkörning, spionbilder som som får ses som en bekräftelse på att våra källors information är korrekt. Endast fronten är maskerad då detta är enda delen av bilens utsida som görs om. Trots maskeringen ser vi tydligt att det ansiktslyfta nyllet hämtar sina former från nya lillebrorsan Adam.

 Även instrumentbrädan blir snarlik den som finns i Adam, med andra ord en ganska kraftig förändring jämfört med hur den ser ut i dag. Räkna dock inte med samma digra färgschema som Adam kan erbjuda sina kunder.

 Ansiktslyfta Opel Corsa visas förmodligen på bilsalongen i Frankfurt i höst. När en ny generation kan ta över vet vi inte, men det kan mycket väl dröja några år. Först och främst måste Opel komma på fötter eller så får GM se fördelarna med att låta Opel utveckla en ny småbil som skulle kunna göra entré även i USA, något som tidigare varit på tapeten. Eller så får Opel helt enkelt vänta på att samarbetet mellan GM och PSA Peugeot Citroën ska bära frukt, bland annat i form av en ny småbilsplattform.