Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Insidan hos nya Kia Niro avslöjad

Nya Kia Niro har lättat lite på klädseln, dock inte på grund av värmen utan för att den börjat nå slutstationen sett ur ett testperspektiv.

Det är inte första gången vi ser nya Kia Niro ute på testrundor, senast vi visade den för er var i samband med att den rullade omkring i skogarna runt Arjeplog i vintras. Då var bilen av förklarliga skäl fullt påklädd, och nu har den slängt av sig några plagg. Det är inte kyla och värme som bestämmer hur påbyltad den ska vara utan hur långt testfasen vid utvecklingen av en ny bil har nått. En testprototyp tappar helt enkelt maskering vartefter tiden går och ju närmare presentation står.

När vår spionfotograf nu har fått span på nya Niro i Tyskland får vi se mer skinn – eller plåt som det heter i bilsammanhang. Den tunga maskeringen är dock mer eller mindre densamma som tidigare, så något nytt bjuds vi inte på där.

Foto: CarPix

Det nya är att vi nu får en chans att se delar av interiören, framför allt den del som omgärdar föraren. Vi noterar två stora skärmar, en framför föraren samt en ovanför mittkonsolen. Tvåskärmslösningen och placeringen av dessa, där de nästan flytar ihop med varandra, börjar bli vanlig i dagens nyare bilar. Det är fullt förståeligt i och med att skärmar som presenterar en information är en enklare och billigare lösning än en massa mekaniska mätare med vajrar och kablar kopplade kors och tvärs. Med det inte sagt att det är billigare för slutkunden.

Skärmlösningen är för övrigt en vink till den konceptbil – HabaNiro – som var en form av förevisning av nya Niro – en liten sådan, är väl bäst att tillägga. HabaNiro uppvisade en avskalad men knappast produktionsmässig interiör, dessutom var den lite väl vid även på utsidan. Vissa detaljer lär vi dock få se gå igen hos produktionsbilen.

1 AV 2
Foto: CarPix
2 AV 2
Foto: CarPix

Vidare ser vi att växelväljaren, som på dagens Niro (hybriden och laddhybriden) är en ganska kraftig sak, är ett litet vred som tar minimalt med utrymme i anspråk. Lösningen, som redan finns i dagens e-Niro, ger möjlighet till en mängd knappar runt växelväljaren på mittkonsolen, exempelvis knappar för stolsvärme, rattvärme, parkeringssensorer, kameror och körlägesväljare.

Nya Niro kommer, som i dag, att erbjudas med tre olika drivlinor – hybrid och laddhybrid (bilen på bilderna här är någon av dessa varianter) samt elbil.
Det sägs att denna nya generation ska ha premiär i höst och att den under 2022 ska börja rulla ut på vägarna i händerna på kunderna.