Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Jaguar XEJaguar XEJaguar XE
Jaguar XE Foto: CarPix

Jaguar XE – första bilderna på tyskutmanaren

Vår spionfotograf har lyckats fånga Jaguars nya modell XE på sjöisarna uppe i Norrland. Här har du elva rykande färska bilder på bilen som ska sätta efter bland annat BMW 3-serie.

Det är bara en vecka sedan som Jaguar avslöjade att deras kommande, och länge omtalade, modell som ska matcha BMW 3-serie, Mercedes C-klass och Audi A4 har modellbeteckningen XE. I samband med avslöjandes visade de upp en bild på fronten av bilen, den du ser här intill.

Helt plötsligt, från ingenstans, dök just Jaguar XE upp tidigare i dag för lite test och lek på sjöisarna utanför Arjeplog. Vår spionfotograf insåg direkt var det var som passerade framför hans kamera och lyckades ta de första bilderna på bilen.

Trots tung maskering känner vi igen fronten på framför allt strålkastarna. Att det är en Jaguar råder ingen tvekan om, i synnerhet inte när vi ser rumpan med dess bakljus.

För att kunna gå i clinch med BMW 3-serie, men också klasskonkurrenter som Lexus IS och Cadillac ATS, gäller det att Jaguar utvecklar bilen med tungan rätt i mun. Designchef Ian Callum har flera gånger påpekat att tekniken i XE kommer att ligga i framkant med ett nyutvecklat monocoque-chassi i aluminium som ska ge bilen egenskaper som vi tidigare inte skådat i premiumsegmentet i mellanklassen. Plattformen som XE baseras på heter iQ och har redan presenterats i form av suven C-X17.

Under huven får vi bland annat se Jaguars helt nya fyrcylindriga maskiner, både bensin- och dieselvarianter, som ingår i nya motorfamiljen kallad Ingenium. Jaguar pratar om både väldigt snåla och väldigt hästkraftstinna XE-varianter. Från under 100 gram koldioxid i utsläpp per kilometer till versioner som gör över 300 km/h. En ren BMW M3/M4-utmanare med andra ord. Men kan det heta XER-S? Ser lite mysko ut.

Bakhjulsdrift blir standard men fyrhjulsdrift lär finnas som tillval då chassi och drivlina är förberett för just allhjulsdrivning.

Jaguar XE lanseras nästa år och då, eller kort därefter, misstänker vi starkt att en kombiversion också är aktuell. För visst ska väl Jaguar löpa hela linan ut och utmana tyskarna på alla plan? Då kanske en coupéversion samt en cabriolet inte är helt otänkbara...