Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Jaguar XF Sportbrake
Jaguar XF Sportbrake
Jaguar XF Sportbrake
Jaguar XF Sportbrake Foto: John White

Jaguar XF Sportbrake – kombin är på gång

Med XF gav sig Jaguar för drygt tre år sedan på allvar in i fajten med Audi, BMW och Mercedes. Men det är något som saknas, nämligen en kombi. Men det är på gång – här är första bilderna på XF Sportbrake!

Jaguar hymlar inte med var det är de är ute och kör med på det brittiska vägnätet. Om man nu mot alla odds skulle missa att bilen har en kombibakdel under maskeringen så skriver Jaguar på sidorna att man kan följa dem på twitter.com/sportbrake. Och just sportbrake är Jaguars benämning på en sportig herrgårdsvagn.

 I stort sett sedan Jaguar XF introducerades 2008 har snacket om en kombiversion varit i gång. Med XF har Jaguar hela tiden haft sikte på att konkurrera med de tre premiumtyskarna 5-serie, A6 och E-klass och det är först nu som man på allvar kan komma att hota trion (Jaguar har dock ett aber: 4 stjärnor i Euro NCAP). Men det är kanske framför allt en ännu icke existerande modell som kommer att bli XF Sportbrakes huvudkonkurrent, nämligen Mercedes CLS Shooting Break (notera stavningen). De båda framtida kombattanterna spelar mer på vacker linjeföring över rumpan än praktisk boxighet.

 I dagsläget vet vi egentligen inte så mycket om XF Sportbrake vars företrädare S-Type aldrig kom som kombi. Däremot hade Jaguar en kombimodell för inte allt för länge sedan – X-Type Sportwagon som var storleken mindre.

 XF Sportbrake misstänker vi starkt får samma motoralternativ som sitt sedansyskon. Det innebär i så fall instegsdieseln på 2,2 liter och 190 hästkrafter, 3,0-litersdieseln med antingen 240 eller 275 hästkrafter samt bensin-V8:an på 5,0 liter som i standardutförandet ger 385 hästkrafter. Om det blir en XFR Sportbrake där V8:an är kompletterad med en kompressor och ger 510 hästkrafter återstår att se. Alla motorer skickar kraften via antingen sexstegade eller åttastegade automatlådor till de drivande bakhjulen. Dock kan fyrhjulsdrift vara på gång till både XF och XJ, men än så länge är det inte officiellt bekräftat.

 Jaguar XF Sportbrake dyker antagligen upp på Genèvesalongen i mars 2012. Om så blir fallet kanske alla Jaguar-diggare som söker en kombi kan gå till sin bilhandlare redan till sommaren.