Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Jaguar XFR-S
Jaguar XFR-S
Jaguar XFR-S
Jaguar XFR-S Foto: CarPix

Jaguar XFR-S – muskler med extra stor...

Tack vare vår alerte spionfotograf kan vi nu visa er bättre bilder på hur prestandabilen Jaguar XFR-S ser ut inför stundande produktion. Snacka om stadig bit med BMW M5 i sikte.

För bara två månader sedan kunde vi visa upp de första bilderna på superprestandaversionen (se fotnot) av Jaguar XF, nämligen XFR-S, där vi för första gången fick se större delen av dess kaxiga yttre.

 Nu har vi nya bilder tagna på närmare håll som tydligt visar upp XFR-S och hela dess bodykit som skiljer den från sina mer beskedliga syskon XF och XFR. Dessutom får vi för första gången se bilen med en bakvinge modell större à la ”Impreza-style”. Denna är betydligt biffigare än den vi fick se på bilen när den avverkade varv efter varv på Nürburgring i augusti. Om den större vingen endast är för testsyfte eller ingår i något banpaket eller liknande återstår att se. Även om vingen kanske inte gör sig helt rätt på en Jaguar fungerar den säkerligen som skrämseltaktik redan vid blotta åsynen. Man ser direkt att detta inte är vilken XF som helst, speciellt då motorsvagare XFR i övrigt är väldigt snarlik rakt bakifrån.

 Framifrån skiljer sig XFR-S från XFR då den har annan, mer utpräglad utformning av stötfångarens nederdel med maffigare luftintag. Även från sidan skiljer den sig med då sidokjolar pryder tröskellådorna.

 Andra grejor man kan ta XFR-S på är bredare spårvidd och däck, något som lär behövas för att få ned kraften i backen. Bakom fälgarna skymtar röda bromsok som tillåter bättre grepp runt skivorna.

 Motorn blir densamma som i XKR-S, det vill säga en kompressormatad V8 på 5,0 liter. Den levererar 550 hästkrafter och 680 newtonmeter, vilket kan jämföras med XKR som maximalt ger 510 hästkrafter och 625 newtonmeter. XFR-S borde göra 0-100 km/h på åtminstone 4,7 sekunder, alltså 0,4 sekunder snabbare än sitt svagare syskon. 0,4 sekunder är samma tidskillnad som mellan XKR och XKR-S.

 Det är tydligt att Jaguar har ett specifikt villebråd i sikte, nämligen nya BMW M5. Men förmodligen når de inte ända hela vägen fram. M5 med sin dubbelturbo-V8 på 560 hästkrafter gör 0-100 km/h på 4,3 sekunder. Kan Jaguar ta igen det med väghållning och köregenskaper? Kanske, men knappast troligt med XKR-S i åtanke. En grym och snabb bil på många sätt, men lite väl mjuk i sina stunder. Dock med ett utseende som får medtrafikanter att glömma titta på trafiken (jodå, det har upplevts mer i XKR-S än i konkurrenter som M6 och 911).

 Fotnot: XFR får ses som prestandaversionen av XF. Därmed får XFR-S tituleras superprestandaversionen, för något extra ska den ju få i och med sina större muskler.