Foto: CarPix

Kia Ceed SW Plug-In Hybrid kör strömlöst

Nya Kia Ceed Sportswagon ska bli något mer utsläppsbefriad än vad den är i dag, en laddhybrid av modellen är nämligen under utveckling.

Här ser du första bilderna som utgör bevis på att Kia är på väg att förvandla nya Ceed Sportswagon till laddhybrid. Det är inte helt enkelt att slå fast att det rör sig om en elassisterad bensinbil. Dels körde bilen förbi kameran med bensinmotorn igång och ingenting tyder egentligen på att det är en laddhybrid – om man inte spetsar ögonen, vill säga. Maskeringen är mer eller mindre identisk med den maskering som Ceed Sportswagon bar på innan den hade premiär, men med en skillnad. Maskeringen på vänster framskärm. Den slutar inte tvärt mitt över hjulhuset utan en ”flärp” på maskeringen fortsätter mot förardörren. Denna bit döljer laddhybridens laddlucka. Placeringen är identisk med laddluckans placering på Kia Niro Plug-In Hybrid.

Att Kia har en Ceed Sportswagon Plug-In Hybrid under utveckling kan vi vara tämligen säkra på, även utan dagens bildbevis. För ett år sedan avslöjade Kias operativa chef i Europa, Michael Cole, att de under 2019 ska lansera en mildhybridvariant av nya Ceed, med motsvarande 48-voltsteknik som Sportage redan har utrustats med. Då passade han även på att berätta att företaget han jobbar för även tittar åt laddhybridhållet, däremot inte åt enbart elkraft.

Foto: CarPix

Kia Ceed Sportswagon Plug-In Hybrid kommer förmodligen att dela drivlina med Niro Plug-In Hybrid vilket i så fall betyder en 1,6 liter stor bensinmotor på 105 hästkrafter som tillsammans med en elmotor på 61 hästkrafter står för framdrivningen. Tillsammans levererar de 141 hästkrafter och elmotorns kräm kommer från ett litet batteripack på 8,9 kWh.

Till utseendet kommer Ceed SW Plug-In Hybrid att mer eller mindre se likadan ut som en vanlig Ceed SW, men vi misstänker att Kia ger den laddbara modellen några distinkta detaljer som gör det lätt att urskilja, exempelvis andra DRL-ljus och kanske till och med andra lysdiodslingor i bakljusen.

Laddhybridversionen av Ceed kommer sannolikt att marknadslanseras under andra halvan av 2019 och vi har därför att se fram emot en premiärvisning inom några månader. Kia har sagt att det är främst kombiversionen som konverteras till laddbar hybrid, men vi ska nog inte räkna bort femdörrars halvkombiversionen. Den kan då komma att, åtminstone delvis, kannibalisera internt. Vi tänker då på Niro Plug-In Hybrid som kan ta viss stryk försäljningsmässigt.