Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Kia XCeed ska utmana Volkswagen T-Roc

Kia får tydligen plats med ännu en suv/crossover i sitt modellutbud. Ceed får förhöjd markfrigång och plastdetaljer på karossen vilket ger oss en ny modell som eventuellt får namnet XCeed.

Vår spionfotograf fick syn på en märklig Ceed när han var ute och spanade efter ”hemliga” bilar i området runt Arjeplog. Det var inte LED-ljusrampen på taket som fick honom att reagera, i stället var det den högre markfrigången och svarta plastdetaljer längs skärmkanterna och tröskellådorna som fick kameran att riktas mot bilens håll. Det vi ser på bilderna är alltså den modell av Ceed som ryktas få modellnamnet XCeed.

XCeed blir alltså en form av skogsmullevariant vanliga halvkombiversionen av Ceed, på samma sätt som Volvo V40 Cross Country är detsamma till V40, eller Subaru XV till Impreza.

Granskar vi bilderna ser vi inga direkta skillnader mellan XCeed och Ceed. Vi kan misstänka att fronten har gjorts om lite men strålkastarnas innanmäte ser ut att vara identiskt. Bakljusen ser däremot ut att ha fått en annan layout.

Själva karossformen ser ut som Ceed rakt av, mer eller mindre. Karosskarvarna är desamma, takstolparna likaså och även fönsterbågarna. Men en liten variation kan vi notera; nedre fönsterlinjen på bakdörrarna. Denna linje viker av svagt uppåt. På vanliga Ceed är denna linje helt plan.

Foto: CarPix

Kia XCeed bör vara omkring 4,3 meter lång vilket gör att den placerar sig väldigt nära 4,35 meter långa Niro som också klassas som en kompakt crossover/suv. Den är dock betydligt större än 4,14 meter långa Stonic, Kias minsting i suv/crossover-segmentet.

XCeed blir med andra ord något längre än Volkswagen T-Roc som är en tydlig konkurrent, inte minst eftersom Kias testteam i Norrland hade med sig just en T-Roc som referensbil.

Motormässigt kan vi förvänta oss som ungefär samma palett som i vanliga Ceed. Hur det blir med en eventuellt fyrhjulsdriven version återstår att se. Det kan bli framhjulsdrift för hela slanten.

Världspremiären av XCeed kan komma att äga rum redan på bilsalongen i Genève i mars.