Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Borja Perez för CarPix

Lamborghini Aventador SuperVeloce fångad helt utan maskering!

Nu börjar det hända grejer! Vår spionfotograf har lyckats plåta Lamborghinis värstingversion av Aventador helt utan maskering.

Lamborghini Aventador SV, eller SuperVeloce som bokstäverna står för, såg vi maskerad på Nürburgring redan för två år sedan. Därefter har det mer eller mindre varit knäpptyst om denna värstingversion av Lamborghinis flaggskepp. Det är nästan så att vi trodde att italienarna hade glömt bort den.

Men det har de inte gjort, för i dag tog vår spionfotograf några fina bilder på bilen när den agerade huvudrollsinnehavare i sin egen kommande reklamfilm. I och med det var bilen helt omaskerad, och att det rör sig om SV-versionen råder det ingen tvekan om då Lamborghini var snälla nog att exponera SV-emblemen framför bakre hjulhusen.

Aventador SuperVeloce skiljer sig en hel del från standardbilen Aventador LP 700-4 (provkörning på länken). Fronten är aggressivare med fler luftinsläpp för högre marktryck och i de bakre regionerna syns fler luftutsläpp från motorn och en betydligt grövre diffusor som leder luftströmmarna rätt. Notera även luftscoopen på var sin sida om motorhuven. V12:an behöver massor av kylning.

Det stora singeländröret på LP 700-4 är ersatt av fyra mindre pipor, dock fortsatt grova. Det ser nästan ut som en temporär lösning men i och med att det är filminspelning av bilen är det slutgiltig vara vi tittar på.

En ny detalj sticker ut mer än alla andra tillsammans – bakvingen. Typiskt för supersnabba tjurar från Sant’Agata Bolognese (SuperVeloce betyder just supersnabb).

Den mittmonterade V12:an kommer sannolikt att vara på 6,5 liter, precis som på standardbilen. Men i stället för 700 hästkrafter lär effekten hamna någonstans mellan 750 och 800 hästkrafter. Aventador LP 800-4 SuperVeloce, det låter väl som en jämn och fin modellbeteckning?

Aventador LP 700-4 toppar 354 km/h och gör 0-100 km/h på 2,9 sekunder. Räkna inte med att toppfarten på SV-versionen förändras något nämnvärt, däremot kan vi tänka oss att accelerationstiden kapas med en eller ett par tiondelar, inte mer. Förmodligen sker den största förändringen av tiden för 0-300 km/h som tar 23,9 sekunder för standardbilen.

Premiärvisning av Lamborghini Aventador SuperVeloce blir det på Genèvesalongen i mars.