Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lamborghini Aventador SuperVeloceLamborghini Aventador SuperVeloceLamborghini Aventador SuperVeloce
Lamborghini Aventador SuperVeloce Foto: CarPix

Lamborghini Aventador SV avslöjad på Ringen

Vår spionfotograf har alltid ögonen med sig. Vad som först kan misstänkas vara en vanlig Lamborghini Aventador visar sig vara något betydligt vassare. En förmodad SuperVeloce med 800 hästkrafter.

För drygt två år presenterade Lamborghini en mycket efterlängtad bil – efterträdaren till Murciélago. Aventador LP 700-4, som den heter, är vassare på alla punkter. Inte minst V12-motorn, i grunden densamma som i Murciélago, som pumpats upp till 700 hästkrafter. Aventador gör därmed 0-100 km/h på 2,9 sekunder, snabbare än Murciélago någonsin mäktat med. Toppfarten ligger på 350 km/h.

 Men snabb kan bli snabbare, och då menar vi inte jubileumsversionen Aventador LP 720-4 50° Anniversario som står utställd på bilsalongen i Shanghai. Den är bara ytterst lite snabbare än basversionen. Med snabbare syftar vi så klart på SuperVeloce, eller SV som man för enkelhetens skull uttalar det. SuperVeloce är italienska för supersnabb.

 Vår spionfotograf, som för tillfället häckar vid staketet runt Nürburgring, plåtade nyligen en gul Aventador på den berömda banan. En vanlig Aventador skulle man kunna tro, men icke. Tittar man närmare på den ser man att det handlar om någonting speciellt. Först och främst noterar vi att fälgarna har centrumbult, inte fem vanliga bultar som på Aventador i standardutförande. Dessutom kan vi se att hjulen förmodligen är en tum större än de 19/20-tummare (fram/bak) som är standard samt att däckprofilen är lägre. Är man riktigt skarpsynt, vilket du så klart är, ser vi att främre bromsoken har en lägre placering än på basversionen. Färgen är dock inte unik, det är med största sannolikhet Giallo Orios som vi ser på bilderna här.

 Om det nu är en Aventador SV vi tittar på här, vilket vi verkligen tror, så är det en Aventador med extra effekt. Tidigare SV-modeller har haft ganska modesta effekthöjningar. Diablo SV fick 18 extra hästkrafter när den kom, Murciélago SV fick 30 extra hästkrafter. Aventador SV kan få så mycket som 100 extra hästkrafter, i så fall 800 totalt. Lamborghini Aventador LP 800-4 SuperVeloce skulle bilens fullkomliga modellbeteckning i så fall bli.

 Att det rör sig om en kraftig effekthöjning gissar vi oss till med tanke på att Aventador inte är lika lättbantad som Murciélago en gång var. Den fick sänkt matchvikt med 100 kilo. Aventador SV skulle på sin höjd bli lättad med några tiotals kilo.

 Prestandamässigt börjar Lamborghini med Aventador SV närma sig Veyron- och Agera R-klass. Ett par tiondelar lär kunna kapas från standardbilens 2,9 sekunder som behövs för att accelerera från stillastående till 100 km/h. Toppfart över 350 km/h, men hur mycket över vågar vi inte sia om.

 På Frankfurtsalongen i höst kan vi möjligtvis få svar på alla våra frågor. Knappast tidigare.