Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Lamborghini Huracán Superleggera utmanar gröna helvetet

Nürburgrings klassiska asfalt har nu fått besök av Lamborghini Huracán i lättat och vässat utförande. Namnet misstänks vara Superleggera – Huracán Superleggera.

Lamborghinis flaggskepp Aventador finns redan i ett extra hett utförande – Aventador LP 750-4 SuperVeloce (och Aventador LP 750-4 SuperVeloce Roadster). Nya lillebrorsan Huracán, som ersatte långköraren Gallardo, finns än så länge inte i någon vässad specialversion (dock en nedtrimmad variant med bakhjulsdrift). Men snart är det ordning på torpet igen, det ser vi tydligt på dessa bilder som föreställer första prototypen av Huracán Superleggera under test på Nürburgring. Vi siktade bilen i norra Sverige redan i vintras, men då var den mer av ”mulkaraktär” med en märklig låda baktill.

Att det rör sig om en Superleggera-version, som innebär fler hästkrafter och sänkt vikt, slår vi enkelt fast genom att observera den aerodynamiskt mer hungriga fronten och den stora, fasta bakvingen. Samma detaljer som visuellt tydligt skiljer Aventador SV från en icke SV-version.

Vi ser också att de nedre regionerna av baken är mer aerodynamiskt fulländade än på en vanlig 610-hästars Huracán. Dessutom har de fyra avgaspiporna, som normalt huserar rakt under bakljusen, blivit två grövre doningar samtidigt som de har flyttats upp och centrerats. Layouten ser lite ut som en dubbelpipig luftvärnskanon som skulle platsa på vilken James Bond-bil som helst.

Foto: CarPix

V10-motorn på 5,2 liter kommer att finnas kvar i denna superversion av Huracán, men i stället för 610 hästkrafter blir det fler. Kanske blir det 50 extra hästar, precis som i Aventador SV, i så fall 660 totalt. Tillsammans med en viktsänkning på uppemot 50 kilo, kanske mer, kan vi ana att 0-100 km/h går på 3,0 sekunder eller ännu snabbare. Huracán LP 610-4 gör sprinten på 3,2 sekunder.

Det är inte säkert att Lamborghini väljer tilläggsnamnet Superleggera till Huracán-värstingen, de kan också välja namnet SuperVeloce eller något helt annat. Men personer med god Lamborghini-kännedom säger att Superleggera är en favorit hos den italienska supersportbilstillverkaren Sant’Agata Bolognse. I så fall finns det chans till att de också dammar av den gamla beteckningen Performante, det vill säga den beteckning som prydde Spyder-versionen av Gallardo Superleggera.