Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100924-Lamborghini Jota100924-Lamborghini Jota100924-Lamborghini Jota
100924-Lamborghini Jota

Lamborghini Jota filmad på Ringen

Samtidigt som Lamborghini portionerar ut detaljbilder på deras Murciélago-efterträdare Jota för att höja spänningen inför premiären kan vi nu visa er den första filmen från när nya supersportbilen testas på Nürburgring.

För fyra dagar sedan presenterade Lamborghini bild nummer tre av totalt sex som de släpper innan den förmodade avtäckningen på Parissalongen om sex dagar. Bilderna säger inte så mycket då de fokuserar på detaljer på Lamborghini Jota – bilen som ska efterträda Sant’Agata Bologneses nuvarande flaggskepp.

Däremot får man en betydligt bättre bild av hur bilen kommer att se ut (och låta) genom att slå ett öga på våra senaste spionbilder och film. Det färska materialet är taget från när supersportbilen sluttestas genom att avverka varv efter varv på ”die grüne Hölle”, det vill säga Nürburgring.

Lamborghini Jota är alltså bilen som ska ta över efter långköraren Murciélago som har stoltserat som flaggskepp de senaste tio åren. Det är inte så lite press Jota har på sig med tanke på att Murciélago under många år rankats bland det häftigaste man kan ratta omkring i. Men räkna med att Jota kommer att husera än mer muskler än sin föregångare, så förmodligen kommer den att med råge leva upp till att vara flaggskepp.

Ryktesvägar har det figurerat tvetydiga uppgifter som berättar att Murciélagos tolvcylindriga monster får stryka på foten för en V10, men det senaste budet är ändå att det blir en ny V12 med direktinsprutning. Enligt ett tidigare läckt dokument kan det handla om så mycket effekt som 715 hästkrafter. En siffra som skulle sätta många av konkurrenterna på plats, i alla fall för en tid framöver. Även en specialversion (som ju Lamborghini är duktiga på) med galna 825 hästkrafter sägs vara på gång, men det återstår att se.

Observera att namnet Jota inte på något sätt är hugget i sten. Lamborghini har inte använt namnet officiellt utåt och det kan mycket väl vara som så att bilen får ett helt annat namn. Om sex dagar har vi förmodligen svaret på det och kanske får vi då också reda på om det verkligen ska visas två (!) nya Lamborghini-modeller på salongen. Läs mer om sistnämnda här. Det kan till och med visa sig att varken Jota eller någon annan ny modell visas i Paris. Enligt obekräftade uppgifter från en källa till AutoGuide handlar det i stället om att Lamborghini i Paris ska visa upp en bil som enbart demonstrerar ny teknik. Om så är fallet vore det det väldigt tråkigt. Murciélago är bra gammal nu och många skriker sig hesa efter arvtagaren.

Njut nu av spionfilmen. Där får vi se Jota som har fått en följeslagare i form av en Gallardo. Ljuvligt ljud från de båda bilarna, så glöm inte att skruva upp ljudet på din dator.

Ladda ner flash för att
   använda tvspelaren.

Läs mer