En mer aggressivt utformat Lamborghini Urus åtföljs av en Huracán. Foto: Andreas Mau / CarPix

Lamborghini Urus Performante på ingång

Lamborghinis suv Urus håller på att uppdateras för att hänga med i ytterligare några år. Då passar den italienska sportbilstillverkaren att ta fram en prestandaversion. Det är den som har synts till i ett vintrigt landskap i norra delarna av vårt land.

I morgon, den 23 april 2012, är det exakt tio år sedan Lamborghini presenterade suven Urus på bilsalongen i Peking. Men det dröjde hela fem och ett halvt år innan vi såg den nästa gång. I december 2017 presenterades modellen så som den ser ut i dag. Serieproduktionen inleddes i mars 2018, därmed är Urus fyra år gammal och halvvägs genom livet.

För att Urus ska behålla sin ”shining”, som en viss tidigare förbundskapten i fotboll hade uttryckt det, är Lamborghini i full gång med att uppdatera Sant'Agata Bologneses (märkets hemort i Italien) högsta bygge på fyra hjul. Uppe i norra delarna av Sverige har en uppdaterad version rullat under vintern, men vår spionfotograf har även siktat en Urus med lite annorlunda utseende, med ett mer aggressivt yttre.

1 AV 3
Lamborghini ska elektrifiera samtliga sina modeller fram till 2024, men vi tror inte att Urus Performante blir laddhybrid eller liknande.
Foto: Andreas Mau / CarPix
2 AV 3
Däremot kan vanliga Urus mycket väl, när den uppdateras, elektrifieras på ett eller annat vis.
Foto: Andreas Mau / CarPix
3 AV 3
Grövre luftintag och större bromsar är några detaljer som avslöjar att detta inte är en standard-Urus.
Foto: Andreas Mau / CarPix

Det rör sig om en prestandaversion som misstänks få tilläggsbeteckningen Performante. V8:an under huven väntas finnas kvar, men musklerna i den pumpas upp en aning. Så de extra stora luftintagen i fronten och luftslitsarna i huven är inte enbart för syns skull.
650 hästkrafter har Urus i dag, en siffra som väntas öka en aning i uppdaterade versionen som, baserat på den namnmall som Huracán tog del av, skulle kunna heta Urus Evo.
Det betyder i sin tur att Urus Performante kommer att leverera en runt eller strax över 700 hästkrafter. Lamborghinis Performante-versioner ges vanligtvis ingen extrem effektökning, runt fem procent brukar den ligga på. Stort fokus ligger i stället på chassi och kaross.