Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090517-lexus-lf-a-lfa-spy
090517-lexus-lf-a-lfa-spy
090517-lexus-lf-a-lfa-spy
090517-lexus-lf-a-lfa-spy

Lexus LF-A ger inte upp

Vrid upp volymen! För här är en spionfilm med Lexus kommande supersportbil LF-A under tester på anrika Nürburgring. Sedan vi senast såg den har Lexus ingenjörer justerat karossen en hel del. V10-motorn med över 500 hästkrafter har antagligen också fintrimmats.

Det har gått nästan ett år sedan Lexus kommande supersportbil LF-A senast var på tapeten. Därefter har det varit tyst större delen av tiden. Men nya spionbilder (samt spionfilm, se nedan) tagna för några dagar sedan på Nürburgring visar att besten inte har tagit någon längre time-out. Nu är den tillbaka för intensiva tester och vad vi kan utläsa av bilderna och filmen har det hänt en hel del sedan sist.

Börjar vi i fronten ser vi att spoilern har fått ett betydligt maffigare utseende med aningen mer svepande linjer och stora glupska luftintag. Dessutom har Lexus valt att maskera strålkastarna mer än tidigare, vilket kan vara ett tecken på att de har gjorts om. De sidoblinkers som syns på bilen är bara provisoriska då de riktiga är dolda bakom strålkastarnas maskering.

På sidorna ser vi att sidobackspeglarna har fått ny form, aningen kantigare på sidan som vetter mot bilens kaross. Luftintaget i framkant av bakskärmen (där dörrbladet tar vid) har vuxit och ser nu mer produktionsfärdigt ut. Lilla sidorutan bakom B-stolpen har täckts över och utanför sitter nu ett luftscoop, vilket vi inte sett tidigare. Det stämmer dock överens med det vi såg på konceptbilderna som Lexus släppte förra året.

Baktill på bilen får vi nu för första gången se bakljusen som är av LED-typ. Dessutom har diffusorn modifierats och hela bakpartiet ser mer produktionsfärdigt ut. Den upp/nedfällbara bakvingen har även den uppdaterats, om än bara lite grand. Eventuellt att man kan skönja att den har vuxit en aning också.

I dag finns det egentligen bara en sportbil av kaliber från Japan – Nissan GT-R med en dubbelturbo-V6 på 3,8  liter och 480 hästkrafter. Den finns dessutom i en extra snabb och lättad version, men lyder då under tilläggsnamnet SpecV. Det är denna, Nissans stolthet, som Lexus LF-A får tampas med på hemmafronten när den släpps som årsmodell 2011, antagligen i slutet av 2010. Honda har ingenting att sätta emot då de – tyvärr – har stoppat utvecklingen av nästa generation NSX.

LF-A, som kan få ett annat namn vid lanseringen, har en muskulös V10-motor på fem liter som pressar fram en bit över 500 hästkrafter. Detta ger bilen en toppfart runt 320 km/h och 0-100 km/h lär gå på runt 3,5 sekunder gissar vi. Det är alltså inte bara Nissan som får se upp 2011, även Porsche, Ferrari och Lamborghini får något hårt att bita i. Dock inte prismässigt då förhandsuppgifterna säger att LF-A kommer att gå loss på omkring 1,6 miljoner kronor, eller mer, räknat med dagens dollarkurs.

Det ryktas även om en hybridversion av denna super-Lexus. Om det ligger någon sanning bakom det är det med största sannolikhet en variant av drivlinan i LS 600h som kommer att ta plats i supersportbilen.

Håll ögonen öppna under Tokyos motorsalong i slutet av året, kanske dyker LF-A upp där – för första gången utan maskering.

1 000 bilar är tänkt att byggas, om nu inte efterfrågan visar sig bli riktigt stor för då kan japanerna tänka sig att bygga fler exemplar.

Är det någon annan än jag som får lite Supra Mk IV-vibbar av att se bilen i profil? Som tidigare nämnt, skruva nu upp ljudet!

Ladda ner flash för att
   använda tvspelaren.

Läs mer

Provkörning