Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
”Är Volvo sena på pucken?”
2 AV 2
Foto: carnewschina.com

Lilla el-suven Volvo EX30 siktad i Kina

Volvos lilla elbil kan komma att dela teknik med bland andra Smart #1. Den officiella premiären är dock fortfarande rätt långt bort. 

I samband med presentationen av Volvo Cars nya, stora elbil EX90 kunde man i slutet skymta en lite mindre bil. Redan i slutet av förra året kunde vi konstatera att det handlade om en betydligt mindre, eldriven suv, kallad Volvo EX30, som kommer att spela en avgörande roll för märkets tillväxtplaner. 

Nu har kraftigt maskerade prototyper siktats i Kina och bilderna har lagts ut av carnewschina.com. Men även om det är svårt att se så mycket av designen går det att konstatera att det grundläggande formspråket är liknande det hos EX90, men med mindre dimensioner.  

Enligt den kinesiska bilsajten, och precis som vi rapporterade om i december, delar EX30 sannolikt inte teknisk plattform med den större EX90, utan baseras på den av Geely utvecklade SEA-plattformen som också ligger till grund för bilar som Zeekr 001, Smart #1 och i viss mån Lotus Eletre

1 AV 4
Foto: carnewschina.com
2 AV 4
Foto: carnewschina.com
3 AV 4
Foto: carnewschina.com
4 AV 4
Foto: Volvo Cars

Måttmässigt skulle EX30 ha en längd om cirka 420 centimeter, en bredd på runt 180 centimeter och en höjd på kring 160 centimeter. Det är alltså en liten bil, ungefär tre decimeter kortare än dagens XC40 och mer i storlek med Smart #1. Kanske kommer det också att betyda de kommer att dela drivsystem, med elmotor på 272 hästkrafter och ett batteripaket på 66 kilowattimmar. 

En skymt av interiören skvallrar om en stor, liggande skärm på mittkonsolen och stolar liknande dem i EX90, klädda i det delvis återvunna materialet Norico. Så många fler slutsatser än så är svårt att dra utifrån det tillgängliga bildmaterialet. 

När EX30 kommer att begå sin officiella premiär är inte klart i dagsläget, men möjligen kan det ske innan årsskiftet. De första leveranserna lär inte komma tidigare än de första Volvo EX90, som väntas först tidigt 2024.