Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071011-bmw-x5-m-version071011-bmw-x5-m-version071011-bmw-x5-m-version
071011-bmw-x5-m-version

M-version av BMW X5 trots allt

BMW har länge påstått att deras X5 inte är lämpad som M-version. Bilderna du ser här säger dock något helt annat. Fyra pipor i aktern är väl det mest avslöjande.

Bilen du ser på bilderna, som är tagna utanför München, är ingen vanlig BMW X5. Det borde vara en kommande första version av BMW X5 M, alltså X5 med M-krafter under huven.

Dagens vassaste BMW X5 är 4,8i med en V8 på 355 hästkrafter. Denna kommer nu motormässigt att knäckas av X5 M, som verkar bli verklighet.

Det första som avslöjar att det är en M-version det handlar om på bilderna är de fyra avgaspiporna som är placerade på typiskt M-vis. De är klart lägre placerade än hos vanliga X5-modellerna. Andra detaljer som avslöjar att det bör vara en M-version du tittar på är bilens spårvidd som ser ut att vara aningen bredare än hos vanliga X5. Tar man en titt på fronten ser man större luftintag som bara passar hos en M-bil. De större luftintagen är till för att ge motorn tillräckligt med kylning. En annan viktig detalj som avslöjar bilen är att, enligt vår spionfotograf, motorn mullrar mer än hos vanliga X5 med V8.

Vad som huserar under huven kan man enbart spekulera om. Troligast är att V10-motorn med 507 hästkrafter – som i dag finns i BMW M5 och M6 – kommer att förse X5 M med den kraft den är värdig. På Internet har det dock spekulerats om en V8 med dubbelturbo. Den känns dock mindre trolig än V10-motorn.