Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Teknikens Värld-läsaren Jesper

Maserati Ghibli facelift fotad av TV-läsare

Italienska Maserati är i farten med att uppdatera ”minsta” modellen Ghibli. Det vet vi nu tack vare Jesper, en flitig Teknikens Värld-läsare, som fångat bilen på bild under sin skidsemester i Italien.

Det är snart tre och ett halvt år sedan Maserati dammade av klassiska modellbeteckningen Ghibli och satte den på modellen som agerar lillebror till Quattroporte.

Modellen är populärare i USA än vad den är i Europa, det syns på försäljningssiffrorna (som är blygsamma i jämförelse med de stora biltillverkarnas siffror). Det är därför inte så konstigt om du inte har sett någon Ghibli på gatorna än. I december i fjol sålde Maserati i Europa 198 exemplar av den lyxiga fyrdörrarssedanen, i USA blev samtidigt 746 personer ägare av en ny Ghibli.

För att försöka pumpa upp försäljningen av Ghibli och ge syskonmodellen, nya suven Levante, en match (643 exemplar sålda i Europa i december) är det snart dags för en uppdatering att presenteras. Förmodligen visas bilen upp senare i år och försäljningen drar igång mot slutet av året eller i början av nästa år.

Det är tydligt att fronten ska uppdateras. Foto: Teknikens Värld-läsaren Jesper

Det är svårt att sia om vilka visuella förändringar Ghibli genomgår. Bilen, som fotograferats av Teknikens Värld-läsaren Jesper i italienska Sestriere, är både hårt maskerad och snötäckt. Men i och med att fronten är så pass hårt maskerad som den är förmodar vi att grillen förändras en hel del. Den ser ut att bli större än i dag och de vertikala ribborna verkar vara något grövre. Förmodligen uppdateras även strålkastarna för att ge modellen ett uppfräschat utseende.

Även bakänden på prototypen som Jesper fotograferade är maskerad. Dock inte lika hårt så här tror vi att förändringarna är nättare än fram på bilen.

Baken är inte lika kraftigt maskerad, ett tecken på att uppdateringarna i denna ände av bilen inte är lika stora. Foto: Teknikens Värld-läsaren Jesper

Motorerna som finns till Ghibli i dag kommer sannolikt att finnas kvar orörda eftersom Maserati ganska nyligen uppdaterade flera av dem. Det innebär i så fall bensin-V6:an på 3,0 liter med effektuttag på 350 och 410 hästkrafter samt diesel-V6:an med samma cylindervolym som bensinaren men med effektuttag på 250 och 275 hästkrafter.

Precis som storebror Quattroporte fick vid uppdateringen förra året får även Ghibli ta del av de nya utrustningspaketen GranLusso och GranSport.

Har du fotograferat en mystisk bil med konstig maskering? Tveka då inte att höra av dig till oss på bilspionen@teknikensvarld.se. Finner vi bilen intressant köper vi gärna bilderna av dig.