Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ingen röd ”mule”, däremot en röd prototyp.
Ingen röd ”mule”, däremot en röd prototyp.
Ingen röd ”mule”, däremot en röd prototyp.
Ingen röd ”mule”, däremot en röd prototyp. Foto: Andreas Mau / CarPix

Maserati Grecale Trofeo firar jul i Sverige

Prestandaversionen av Maseratis kommande suv Grecale har rullat upp till våra breddgrader, och den har gjort det i en sportigt röd maskering. Eller är det kanske julutstyrsel?

Förra gången vi såg Maserati Grecale, blivande lillebror till Levante, var i slutet av maj. Skådeplatsen var Maseratis fabriksområde i Modena, med andra ord i ett varmt Italien. Då var bilen klädd i maskering som gick i blått.

När bilen nu genomgår vintertester i norra Sverige har den blå utstyrseln bytts ut mot en väldigt röd. Till och med fälgarna är maskerade på samma röda vis. Om den röda maskeringen har något med modellversionen att göra eller om det är italienarnas hyllning till jultomten, som bor inte allt för långt från testområdet, vet vi inte.

Det råder inget snack om saken om att detta är en prestandaversion, se på de röda bromsoken som gömmer sig bakom de större hjulen. Dessutom hålborrade skivor. Foto: Andreas Mau / CarPix

Modellversionen vi har att göra med här är den prestandamässiga toppversionen med tilläggsbeteckningen Trofeo. Beteckningen använder den italienska sport- och lyxbilstillverkaren när de vill markera att det rör sig om något alldeles extra, i exempelvis fallet Levante en V8-motor på 3,8 liter som levererar 580 hästkrafter.

Lite grövre ändrör är ett annat tecken på att detta inte är en ”vanlig” Grecale. Foto: Andreas Mau / CarPix

Blivande Grecale Trofeo-förare kommer inte att få leka med åtta cylindrar framför högerfoten, däremot blir det sex. Det ryktas om att det blir V6:an som finns i Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio där den ger 510 hästkrafter. Det låter inte helt orimligt i och med att Grecale tekniskt sett är syskon med bland annat just Alfa Romeo Stelvio.
Men Maserati har förvånat förr, så varför inte trycka ned treliters-V6:an som finns i nya supersportbilen MC20. I MC20-utförandet utvecklar maskinen 630 hästkrafter, så många kommer inte Grecale Trofeo att få.

När vi skrev om Grecale i våras verkade avtäckningen vara planerad till 2021. Inte minst ”regskylten” på bilen på Maseratis bilder menade att avsikten var i år, skylten löd nämligen MMXXI, det vill säga 2021 med romerska siffror.
Med enbart drygt två veckor kvar av året misstänker vi att premiären äger rum i början av nästa år.