Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Spana in venturitunnlarnas avslutning i diffusorn. Så ser det inte ut på din AMG-Merca....Spana in venturitunnlarnas avslutning i diffusorn. Så ser det inte ut på din AMG-Merca....Spana in venturitunnlarnas avslutning i diffusorn. Så ser det inte ut på din AMG-Merca....
Spana in venturitunnlarnas avslutning i diffusorn. Så ser det inte ut på din AMG-Merca.... Foto: CarPix

Mercedes-AMG One dyker upp... utan maskering!

Nu närmar det sig verkligen lansering för Mercedes-AMG:s supersportbil One. Plötsligt dök den upp framför vår spionfotografs kamera utan den tunga maskering som bilen hade för ett par veckor sedan.

För fem år sedan, och längre tillbaka, snackades det om att Mercedes skulle bygga en supersportbil som inte var som vilken supersportbil som helst. Hösten 2017, på Frankfurtsalongen det året, stod den plötsligt där i en monter – Mercedes-AMG Project One. Det som gjorde den extra intressant, även för en bilnörd utan supersportbilsintresse, var konceptbilens drivlina bestående av en bensindriven V6:a på 1,6 liter och inte mindre än fyra elmotorer. Det häftigaste var förstås att bensinmotorn hämtades från Mercedes-AMG F1 W08 EQ Power+, alltså den Formel 1-bilsgeneration som Lewis Hamilton vann världsmästarskapet i 2017.

Det pratades om lansering och leverans till kund i början av 2019. Så blev det inte, bilen stötte på problem vid övergången från NEDC till WLTP, men Mercedes ingenjörer på AMG-avdelning lyckades anpassa F1-motorn och de tillhörande elmotorerna till de nya test- och utsläppsnormerna.

En F1-bil för gatan. Inte riktigt, men nästan.En F1-bil för gatan. Inte riktigt, men nästan.En F1-bil för gatan. Inte riktigt, men nästan.
En F1-bil för gatan. Inte riktigt, men nästan. Foto: CarPix

Därefter har det varit relativt tyst om denna super-laddhybrid, kunderna som vardera har betalat över 25 miljoner kronor för de 275 exemplar som ska byggas har nog funderat en del på framtiden som AMG One-ägare.
Men så plötsligt för ett par veckor sedan dök den upp på Nürburgring där vår spionfotograf befann sig. Att modellen hade gett sig ut på ”Ringen” var inte bara ett vårtecken utan också ett tecken på att lanseringen närmar sig. Tyvärr var bilen på Nürburgring ganska hårt maskerad och hade exempelvis fejkbakljus.

Vingar och grejer. Men vänta bara, många fler kan fällas upp och ut, så alla syns inte på dessa bilder.Vingar och grejer. Men vänta bara, många fler kan fällas upp och ut, så alla syns inte på dessa bilder.Vingar och grejer. Men vänta bara, många fler kan fällas upp och ut, så alla syns inte på dessa bilder.
Vingar och grejer. Men vänta bara, många fler kan fällas upp och ut, så alla syns inte på dessa bilder. Foto: CarPix

Men i dag, fredag eftermiddag, dök Mercedes-AMG One plötsligt upp igen, denna gång på 2 500 meters höjd i spanska bergskedjan Sierra Nevada, och den gjorde det utan maskering. Den har dock en foliering som fyller ett syfte av något slag, den har nödbrytare med mera på vänster, bakre sidoruta och den har täckt över ett identifikationsnummer på fenan. I övrigt ser vi bilen som den kommer att se ut när den levereras till kunderna senare i år, från fälgarna med centrumbult till luftscoopet på taket.

Kommer du ifatt denna bakdel sitter du i en väldigt snabb bil.Kommer du ifatt denna bakdel sitter du i en väldigt snabb bil.Kommer du ifatt denna bakdel sitter du i en väldigt snabb bil.
Kommer du ifatt denna bakdel sitter du i en väldigt snabb bil. Foto: CarPix

Den som har köpt en Mercedes-AMG One, alla exemplar är slutsålda sedan länge, får en supersportbil med 1 054 hästkrafter, 1 400 newtonmeter, toppfart norr om 350 km/h, en supersportbil som gör 0-100 km/h på under 2,6 sekunder, 0-200 km/h på under 6,0 sekunder och 0-300 km/h på under 11,0 sekunder. De får samtidigt också en supersportbil vars motor måste totalrenoveras var 5 000:e mil. Motorn behöver dessutom förvärmas till runt 80 grader samt vändas innan den kan startas.
Exakta specifikationer och procedur för start samt service lär vi få veta mer senare i år.

I bildgalleriet nedan har du inte mindre än 40 spionbilder tagna tidigare i dag i Sierra Nevada i Spanien.