Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Förvänta dig ingen terrängbil, trots att modellbeteckningen beskriver bilen som ett fordon för all terräng.Förvänta dig ingen terrängbil, trots att modellbeteckningen beskriver bilen som ett fordon för all terräng.Förvänta dig ingen terrängbil, trots att modellbeteckningen beskriver bilen som ett fordon för all terräng.
Förvänta dig ingen terrängbil, trots att modellbeteckningen beskriver bilen som ett fordon för all terräng. Foto: CarPix

Mercedes C-klass All-Terrain ute i lätt terräng

I elfte timmen är Mercedes på väg att skapa en konkurrent till Audi A4 allroad och Volvo V60 Cross Country. Vår spionfotograf har fått span på Mercedes C-klass All-Terrain när den ”bestiger” berg i Spanien.

Om bara några få veckor är det fem år sedan Mercedes visade upp E-klass All-Terrain för första gången – en aning mer oöm E-klass Kombi med markfrigång som höjts med knappt tre centimeter, justerbar luftfjädring och fyrhjulsdrift. Den gav sig genast i kast med att utmana Audi A6 allroad och Volvo V90 Cross Country, som dock är två betydligt vanligare syner på svenska vägar än E-klass All-Terrain.

Vad en del tyckte var märkligt är att Mercedes inte tog All-Terrain-konceptet till C-klass för att i mellanklassen kunna utmana framför allt Audi A4 allroad och Volvo V60 Cross Country, men också Subaru Outback och Volkswagen Passat Alltrack. Kanske Mercedes tyckte att det var lönlöst att ge sig in i kampen där trion Audi, Subaru och Volvo har härjat sedan 1990-talet, en kamp som Volkswagen gav sig in i 2012.

Väl maskerad för att inte avslöja plastdetaljerna som gör C-klass till en ”All-Terrain”.Väl maskerad för att inte avslöja plastdetaljerna som gör C-klass till en ”All-Terrain”.Väl maskerad för att inte avslöja plastdetaljerna som gör C-klass till en ”All-Terrain”.
Nya C-klass Kombi är 6,5 centimeter längre än sin föregångare, varav 2,5 centimeter hamnat mellan hjulaxlarna.Nya C-klass Kombi är 6,5 centimeter längre än sin föregångare, varav 2,5 centimeter hamnat mellan hjulaxlarna.Nya C-klass Kombi är 6,5 centimeter längre än sin föregångare, varav 2,5 centimeter hamnat mellan hjulaxlarna.
C-klass av denna generation (sedan kallas W206 och kombi S206) har fått bakhjulsstyrning som tillval.C-klass av denna generation (sedan kallas W206 och kombi S206) har fått bakhjulsstyrning som tillval.C-klass av denna generation (sedan kallas W206 och kombi S206) har fått bakhjulsstyrning som tillval.
Räkna med ett ”plastigt” bakparti när maskeringen har fallit.Räkna med ett ”plastigt” bakparti när maskeringen har fallit.Räkna med ett ”plastigt” bakparti när maskeringen har fallit.
1 AV 4
Väl maskerad för att inte avslöja plastdetaljerna som gör C-klass till en ”All-Terrain”.
Foto: CarPix
2 AV 4
Nya C-klass Kombi är 6,5 centimeter längre än sin föregångare, varav 2,5 centimeter hamnat mellan hjulaxlarna.
Foto: CarPix
3 AV 4
C-klass av denna generation (sedan kallas W206 och kombi S206) har fått bakhjulsstyrning som tillval.
Foto: CarPix
4 AV 4
Räkna med ett ”plastigt” bakparti när maskeringen har fallit.
Foto: CarPix

Mest sannolikt är det att Mercedes inte såg det som lönlöst, de ville förmodligen vänta in nästa generation C-klass –  som nyligen har presenterats.
Det är inte helt lätt att se det på bilen på spionbilderna här, men under maskeringen går det att skönja de plastdetaljer som visuellt kommer att urskilja C-klass All-Terrain från vanliga C-klass Kombi. Framför allt skärmkanterna syns att de är annorlunda, men även tröskellådorna som är fetare och inte alls lika gracila som på vanliga C-klass.
Plasten kommer att gå igen även på fronten nedre del samt på bakre stötfångaren, och vi misstänker att det även kommer inslag att silverfärgad plast för inte allt ska vara dystert svart eller gråsvart.

Räkna med högre markfrigång med några centimeter, men kanske inte riktigt så väl tilltagen som på Volvo V60 Cross Country som mäter 18,8 centimeter mellan mark och underrede.
Prototypen vi ser på bilderna uppvisar ett utrymme under bilen som ser tajt ut, vilket genast får oss att misstänka att C-klass All-Terrain kommer att erbjudas med ställbar luftfjädring, precis som hos storebror E-klass All-Terrain. Fyrhjulsdrift kommer högst troligt att vara standard på bilen.

Motorerna till C-klass All-Terrain hämtas från vanliga C-klass. Det betyder ett antal bensin- och dieselmotorer med 48-volts mildhybridteknik. Om någon laddhybriddrivlina tar steget över till All-Terrain låter vi i dagsläget vara osagt.

Denna ”terrängvariant” av nya C-klass Kombi kan komma att premiärvisas redan i höst, möjligtvis på bilsalongen i München. Själva marknadslanseringen äger sannolikt runt under 2022.