Mercedes E-klass W212 facelift Foto: CarPix

Mercedes E-klass facelift visar nyheterna i nyllet

Mercedes är på gång att uppdatera senaste generationen E-klass. Här har vi bilderna som visar att fronten bjuder på mycket nytt, bland annat att strålkastarna får helt annan form. Nästa år får vi sätt tänderna i nyheterna.

Vår spionfotograf har lyckats med konststycket att fotografera Mercedes E-klass Kombi i maskeradkläder. Utstyrseln är till för att vi inte ska se vilka nyheterna är när E-klass presenteras i ansiktslyft utförande nästa år, troligtvis på Detroitsalongen i januari.

 Men trots tung maskering i nosen kan vi ändå se vad årsmodell 2014 kommer att bjuda på. Kika närmare på strålkastarna så ser du att de skiljer sig på en viktig punkt jämfört med de tudelade som E-klass generation W212 har i dag. Bakom maskeringen kan vi se att E-klass går tillbaka till stora, hela strålkastarenheter, något som modellserien inte haft sedan generation W124 som försvann 1995. Vi tycker oss kunna se liknande utseende på strålkastarna som de hos lillebror C-klass sedan den modellen ansiktslyftes inför modellår 2011.

 En annan detalj vi kan utläsa via spionbilderna är att LED-varselljusen flyttar upp till de nya strålkastarna. I dag har LED-varselljusen placeringen där dimljus normalt sitter (och satt på W212 innan lysdioder helt tog över).

 Andra förändringar som fronten bjuder på från och med nästa år är något modifierad grill samt ny stötfångare med lite mer aggressiv framtoning och mer accentuerade luftintag.

 I bilens andra ände, baken, är förändringarna mer modesta. Bakljusen får samma grundform som i dag, dock blir lysdiodernas layout annorlunda. Bakre stötfångaren lär sannolikt också ses över en aning, även om vi inte får se det här på bilderna.

 En annan detalj som försvinner och som vi inte heller ser på bilderna är vecket över bakskärm och bakdörr. Detta Bullmerca-veck återupplivade Mercedes till viss del ett halvt sekel senare i och med dagens E-klass, något som skulle få oss att minnas pontonkarossernas glada dagar. Men nu ska alltså detta veck väck, i alla fall enligt initierade källor. Just vecket har förmodligen varit nuvarande E-klassens mest omdiskuterade karaktärsdrag.

 Interiört kan vi också räkna med en hel del uppdateringar i och med ansiktslyftet. Så även på säkerhetssystemsidan där exempelvis Night Vision Assist förbättras och – för första gången i E-klass – head up-display kommer att erbjudas i tillvalsutrustningen.

 Under huven blir det ungefär samma motorpalett som i dag men överlag justerad för trevligare gång och lägre bränsleförbrukning.

 Premiär för Mercedes E-klass facelift är det nästa år.