Foto: CarPix

Mercedes EQB rullar som elektrisk GLB

En tungt maskerad Mercedes GLB har dröjt sig kvar i den kallaste landsänden av Sverige, men det rör sig inte om vilken GLB som helst, utan om en elektrisk. Sannolikt rör det sig om elbilen EQB.

Vinterns förmodligen mest fotograferade prototyp uppe i trakterna kring Arjeplog är antagligen Mercedes GLB, märkets nya suv som ska klämmas in mellan GLA och GLC. Från början såg vi den tungt maskerad men efter att ha rullat i kylan ett tag började den tappa plagg. Därför förvånades vi först när vi såg denna GLB som dröjt sig kvar uppe på den norrländska bygden, den har ju den tunga maskeringen kvar.

Det finns en logisk förklaring till varför. Det är nämligen ingen vanlig GLB utan en elektrisk. Det vet vi av två anledningar. Ett; bilen smög fram ljudlöst. Två; Mercedes gör det lätt för oss, bilen har en dekal i vindrutan som tydligt visar att den är elektrisk. Av säkerhetsskäl märks alltid elektriska testprototyper med att de är just elektriska.

Foto: CarPix

Detta är alltså inte GLB utan den mindre el-suv som Mercedes ska släppa och som kommer att gå under beteckningen EQB. Helt enkelt lillebror till redan presenterade EQC som vi dessutom ser agera följebil på två av bilderna.

Att bilen är hårt maskerad beror på att undertill finns tydliga detaljer som skiljer den från en vanlig GLB. EQB kommer att vara mer strömlinjeformad och ha småtypiska kännetecken som bara hör elbilar till. En hel del av den underliggande tekniken kommer emellertid att delas med GLB.

Foto: CarPix

En räckvidd på uppemot 50 WLTP-mil talas det om. Mer verklighetsförankrade siffror än om det hade varit NEDC-siffror, men än mer verklighetsbaserade blir siffrorna i EPA-form, det vill säga enligt det sätt amerikanerna räknar fram energiförbrukning och räckvidd.

Den som vill ha en elektrifierad GLB men inte sträcka sig så långt som till EQB kommer sannolikt att kunna välja en laddhybridvariant av GLB. Då handlar det om en fyrcylindrig bensinmotor och en elmotor som arbetar för att sänka förbrukningssiffrorna. Upp till tio mils räckvidd på el är en siffra som figurerar på nätet.