Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mercedes G 65 AMG – V12 i liten serie

Mercedes tar fram stora artilleriet till sin G-klass och tillverkar en begränsad serie om 200 bilar som utrustas med dubbelturbomatad V12-motor.

1979 var ett år som bjöd på ett uppsving för militär verksamhet. I Kambodja störtades Pol Pots regim, och i Tel Aviv greps spionen Stig Bergling av israelisk polis. Mercedes kände uppenbarligen att det fanns ett intresse för ett militärfordon och lanserade samma år Geländewagen, eller som vi kallar den, G-klassen. Modellen tillverkas i stort sett oförändrad med ett undantag –drivlinorna. Under en period gick det inte att få ut mer än 156 hästkrafter i toppversionen av G-Mercan.

 Detta rådde Mercedes bot på 1993 när man tog den fem liter stora och 296 hästkrafter starka V8:an från E 500. 20 år efter modellpremiären var det 1999 dags för G 55 AMG att göra entré på marknaden. Med 354 hästkrafter under huven var den lika bisarr som onödig, åtminstone med den tidens suv-mått mätt. Effekten kom sedan att öka till 476 hästkrafter och nästa år är det dags för G 55 AMG-föraren att få ut 525 hästkrafter ur sin Mercedes AMG-V8. 

 Ändå är effekthysterin ingenting mot vad som komma skall. När vår spionfotograf var uppe i norra Sverige kunde han fånga Mercedes testingenjörer när de testade prototypen till Mercedes G 65 AMG. Som namnet antyder vankas det alltså en än större motor till den snart 33 år gamla modellen. Under huven har Mercedes nämligen låtit installera en 612 hästkrafter stark V12-motor och det är den bilen som vi ser på bilderna. 

 Om rykten stämmer kommer monstret tillverkas i en begränsad upplaga om 200 exemplar och priserna kommer börja på minst 250 000 euro, motsvarande nästan 2,2 miljoner kronor. Den dubbelturbomatade V12:an lämnar ett vridmomentet på 1 000 newtonmeter och känns igen från S 65 AMG.

 I samma veva kommer G-klassen genomgå ett ansiktslyft men man kommer i vanlig ordning inte behöva anstränga sig för att se dragen från 1979. Backspeglarna och grillen görs om och stötfångaren fram integreras med de två kylare som behövs för att hålla arbetstemperaturen i den sex liter stora motorn rimlig. Till premiären lär LED-lampor ha gjort entré på bilen, men de syns ännu inte på dessa prototyper.

 Även bromsarna har uppdaterats, vilket lär behövas. För att se till att de får plats har Mercedes även passat på att uppgradera fälgarna som får en ny design. Inuti hämtar Mercedes både inspiration och navigationssystem från B-klass. Ny ratt och uppdaterad instrumentbräda är att vänta.

 Premiär för G65 AMG väntas bli på bilsalongen i Genève i mars nästa år.