Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mercedes MLCMercedes MLCMercedes MLC
Mercedes MLC Foto: CarPix

Mercedes MLC på riktigt – första bilderna!

Mercedes har knappt hunnit presentera klart Concept Coupé SUV som just nu står utställd i Peking förrän vår spionfotograf lyckas få den verkliga bilen på kornet. Här är första bilderna på Stuttgarts X6-utmanare.

Tre dagar efter världspremiären av Mercedes konceptbil Concept Coupé SUV får vi här och nu redan se produktionsversionen av bilen som tros få beteckningen MLC. Då det handlar om en prototyp så är den på sedvanligt vis maskerad för att våra ögon och hjärnor inte ska kunna luska ut detaljerna allt för enkelt.

De rykande heta bilderna avslöjar att Concept Coupé SUV kommer att se mer eller mindre likadan ut i det utförande som så småningom når ut till kund. Maskeringen döljer de förändringar Mercedes tagit till för att möjliggöra serieproduktion. Exempelvis ser konceptbilens läckra bakljus, som till viss del påminner om Laguna Coupé, ut att få lite annorlunda och större form. Dessutom ser hjulen ut att ha krympt ett par storlekar. Några 22-tummare som på konceptbilen handlar det inte om på prototypen som rullar fram på våra bilder här.

 Tittar vi noga ser vi också att produktionsversionen blir högre än konceptbilen. Kupéutrymmet har lyfts upp några hack vilket gör att sidorutorna blir högre och släpper in mer ljus. Konceptbilen i Peking har slankare taklinje, men det straffar sikten utåt, inte minst i baksätet. Så blir det tack och lov inte på den färdiga MLC:n.

 Dörrhandtagen har bytts ut mot greppvänliga doningar och ytterbackspeglarna är större, helt enligt de regelverk som gäller runt om i världen.

 Om du tycker dig se en annorlunda baklucka jämfört med konceptbilen så är det precis vad Mercedes maskeringsverkstad vill att du ska se. Bakluckan på prototypen har klätts med extra material för att se just annorlunda ut. Den kommer alltså inte att sticka upp och ut på det vis som du ser på bilderna.

Under huven på Concept Coupé SUV, som är hela 493,5 centimeter lång och maffiga 204,4 centimeter bred, har Mercedes valt en biturbopreppad V6-maskin på 3,0 liter. Den ger 333 hästkrafter och 480 newtonmeter som via niostegade automatlådan 9G-Tronic Plus förser alla fyra hjul med kraft. Konceptbilen är alltså vad Mercedes kallar 4Matic, det vill säga fyrhjulsdriven.

I verkligheten kommer MLC att få motorer som hämtas över från syskonbilen ML. I toppen av denna motorpalett kommer vi att hitta en AMG-version som troligtvis får en 5,5-liters V8 som direkt motsvarar den maskin som sitter i konkurrenten BMW X6 M.

Mercedes MLC lär vi få se utan maskering på någon av de stora bilsalongerna nästa år. Marknadslanseringen äger rum i början av 2016 eller kanske till och med sent 2015. Någon gång i samma veva kommer även nästa generation X6 och förmodligen också någon motsvarighet från Audi, som möjligtvis kallas Q6.

Nedan ser du spionbilderna på Mercedes MLC samt, för jämförelsens skull, bilderna på samma bil i konceptform – Concept Coupé SUV.