Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080822-mercedes-slc080822-mercedes-slc080822-mercedes-slc
080822-mercedes-slc

Mercedes SLC – måsvingecoupén siktad igen

Mercedes är på väg att återuppväcka det mest klassiska hos märket – måsvingebilen. Det har redan gått ett år sedan vi för första gången såg bilen, SLC som den kallas, på spionbilder och det vi ser på bild i dag skiljer sig rejält från i går.

Mercedes kommande supercoupé, som internt går under kodbeteckningen C197, är i dagsläget mest känd som den kommande måsvingemercan, alltså en sorts uppföljare till klassikern 300 SL. Dock kommer ”efterträdaren” vara klart mer brutal både vad gäller väghållning och effekt.

Vad den kommer att heta i färdigt utförande är okänt, men den hittills mest använda beteckningen – SLC – är inte helt omöjlig. SLC står för övrigt för Sport und Leicht Coupe, vilket passar kanon till just en sportig och lätt coupébil. Eftersom bilen kommer att bli en maffig prestandabil är det inte helt omöjligt att den kommer att placeras inom AMG-familjen.

På de nya bilderna ser vi att den tidigare testmulan som lånade flertalet delar från Dodge Viper har försvunnit all världens väg. I stället kan vi nu börja skönja det färdiga utseendet med en stor ganska upprätt grill, antagligen snarlik den som pryder klassikern 300 SL från 1950- och 1960-talet. Räkna också med att den stora stjärnan kommer att pryda nosen.

Andra nya detaljer som bilderna avslöjar är LED-ljusen i strålkastarna (både i neder- och ovankant), de silverfärgade paddlarna bakom ratten för snabba sportiga växlingar samt de gigantiska ventilerade och hålborrade bromsskivorna som avslöjar att bilen kommer att ligga i topp prestandamässigt.

Vad som hamnar under den långa huven spekuleras det friskt om runt om på nätet, men troligast är nog en V8-maskin eller eventuellt en V10 – kompressormatad så klart. Hästkraftantalet lär åtminstone hamna i spannet mellan 550 och 650.

På Genèvesalongen 2010 är det dags för Mercedes SLC att debutera, om utvecklingen och testerna går som de ska. När tillverkningen startar blir det i begränsad upplaga, totalt 12 000 bilar under två år. Prislappen lär hamna på ett antal miljoner, kanske i klass med SLR.

Läs mer