Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110329-mini cooper hybrid110329-mini cooper hybrid110329-mini cooper hybrid
110329-mini cooper hybrid

Mini Cooper S Hybrid med fyrhjulsdrift

Nya Mini Countryman och kommande Coupé i all ära. Men man ska inte glömma bort trotjänaren Cooper som snart genomgår en generationsväxling. Här har vi de första bilderna på Cooper S Hybrid som tack vare elmotorn driver på alla fyra.

BMW:s småbilsmärke Mini håller på att växa ut till ett fullfjädrat bilmärke. Grundmodellen Mini One/Cooper finns numera som Cabrio, Clubman och Countryman. Snart kommer dessutom en Coupé. Lägg där till eldrivna Mini E som för ett par år sedan visade att märket även har en grön sida.

Och det är just den gröna sidan som denna artikel handlar om, för nu kan vi bjuda er läsare på de första bilderna på hybridversionen av Mini.

Bilen på de färska bilderna från Norrland ser mer eller mindre ut att vara en helt vanligt Cooper S. Men två detaljer avslöjar vad det egentligen handlar om. Främst är det dekalerna på de båda bakre sidorutorna som – av säkerhetsskäl – berättar att bilen är en hybridtestbil. Tittar man under bilen ser man nästa avslöjande detalj, nämligen elmotorn som är placerad i samband med bakaxeln. Denna syns tydligt bakifrån.

Enligt obekräftade insidesuppgifter, och inte helt otippat, driver den konventionella bensinmotorn framhjulen medan elmotorn förser bakhjulen med kraft. Det betyder att Mini Cooper i hybridutförandet kan dra nytta av fyrhjulsdrift.

Bensinmotorn i testbilen på bilderna får vi förmoda är den 184 hästkrafter starka Cooper S-motorn med tanke på bilens alla Cooper S-attribut så som fronten och de dubbla ändrören i baken. Om Mini har för avsikt att göra en hybridvariant med denna starkaste motorn låter vi vara osagt, men det hade onekligen varit en skojig kombination.

När det gäller drivlinan har vi egentligen inga uppgifter alls, inte mer än att BMW – med sitt Mini – och PSA med Citroën och Peugeot har annonserat ett djupare motorsamarbete som ska leda fram till hybridkomponenter för framhjulsdrivna modeller.

Förvänta dig inte att se nuvarande generation Mini Cooper med hybriddrift under skalet. Nuvarande Minin sjunger på sista versen med drygt fem år på nacken. I stället lär det bli hybriddrift i Minin i samband med nästa generations presentation och lansering 2012/2013.

Test och provkörningar