Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Mini Countryman Coupé – Evoque får se upp

Har du gått och trånat efter en Mini Countryman – och en Mini Coupé – kan vi nu avslöja för dig att du inte behöver köpa två bilar. Spara pengar genom att köpa kombinationen Countryman Coupé. Här är första bilderna.

Mini har vuxit så det knakar. Märket kan nu stoltsera med hela sex olika modeller i sitt program. Men är det nog? Absolut inte! En sjunde är på ingång, nämligen Mini Countryman Coupé som vår spionfotograf fångade på bild i dag under vilket som var modellens första miltuggande på tysk landsväg.

 Det var på bilsalongen i Detroit 2011 som Mini visade upp sin första SAC (Sports Activity Coupé, alltså samma kategori som BMW X6 sorteras in i). Då var det i konceptkläder och då gick den under namnet Paceman. En Countryman med två dörrar färre helt enkelt. Redan på salongen då i januari förra året meddelade BMW-chefen Ian Robertson att bilen ska bli verklighet.

 Nu, 16 månader senare, kan vi alltså se att Robertson talade sanning.

 Jämför vi bilen på bilderna här med bilderna på konceptbilen Paceman (se bildgalleri nummer två nedan) så ser vi att grundkonceptet står fast. De båda bakre dörrarna har flugit sin kos och man har kunnat fokusera på att ge bilen en sportigare profil med mer sluttande tak.

 Att bakänden är maskerad men inte fronten tyder på att Mini har en liten överraskning till oss som skiljer coupéversionen från vanliga Countryman.

 Motorerna lär utgöras av samma palett som i vanliga Countryman, det vill säga fyrcylindriga bensin- och dieselmaskiner. One-versionen slopas förmodligen då den är för ”basic” för en sportigt lagd coupé. Herre på täppan blir John Cooper Works-versionen med 218 hästkrafter.

 Enda naturliga konkurrenten för Countryman Coupé kommer från andra sidan Engelska kanalen. Då syftar vi givetvis på Range Rover Evoque som har fått en hel del lovord sedan den lanserades förra året.

 Trolig världspremiär blir det på bilsalongen i Paris, Mondial de l’Automobile 2012, i slutet av september. Det mesta pekar på att Countryman Coupé då presenteras som just Countryman Coupé, men det finns vaga uppgifter på att modellnamnet kan bli som konceptbilens – Paceman.