Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Mystisk BMW med mittmotor

Vad BMW har i görningen vet vi inte, men just nu testar de en prototyp som uppenbarligen har motorn placerad strax framför bakaxeln. Ska ikonen M1 till sist få en uppföljare, eller är det en i8-efterträdare som testas?

I dag på Nürburgring dök det upp en vit, delvis maskerad BMW 8-serie som vår spionfotograf förevigade på bild. Först trodde han att det var en första testprototyp inför stundande ansiktslyft av 8-serie, vilket bör vara aktuellt inom ett till två år. Men en väldigt speciell detalj slog fast att det rör sig om något helt annat. Fotografen såg nämligen att bakre sidorutorna har försetts med luftintag av sådan typ som ser ut att kanalisera luft ned till en motor som är placerad bakom kupéutrymmet – en mittmonterad motor, helt enkelt. Vad som stärker att det handlar om en BMW med mittmonterad motor är maskeringen på bakrutan som är utformad som en klassisk så kallad ”hönstrappa”. Flera supersportbilar från förr hade just en hönstrappa, bland annat ikonen BMW M1. Även moderna supersportbilar har liknande detalj över bakrutan/motorn, exempelvis Lamborghini Aventador.

Bilen i sig ser ut som en kombination av M8 och M850i xDrive Coupé. Fronten är tam som hos sistnämnda medan bakdelen är av aggressivare typ à la M8. Udda, men kan vara ett tecken på att detta är en rullande testbänk för någonting helt annat.

TEST: BMW M850i Coupé mot Polestar 1, Ford Mustang Bullitt och Lexus LC 500h

På denna bild syns både luftintagen i sidorutan samt maskeringen över bakrutan som är utformad som en klassisk "hönstrappa". Foto: CarPix

Vad BMW har för sig vet vi alltså inte, men det vi ser på bilderna är kanske en testprototyp av den så ofta omtalade efterträdaren till supersportbilen M1 som tillverkades runt skiftet mellan 1970- och 1980-talet och som hade just mittmotor. BMW har aldrig rakt av bekräftat att en efterträdare är på ingång, men spekulationer har det funnits gott om, inte minst i samband med att BMW för tolv år sedan presenterade studien M1 Hommage på utställningen Concorso d’Eleganza Villa d’Este vid sjön Como i Italien.

TEST: Bankalaset del 1

M-bak medan fronten är mer M Performance. Foto: CarPix

Det skulle också kunna röra sig om någon form av uppföljare till BMW:s senaste mittmotoriserade sportbil, nämligen laddhybriden i8 som slutade tillverkas i juni i år. Dock sitter det ingen trecylindrig 1,5-litersmaskin i bilen som rullade på och runt Nürburgring, det kunde vår spionfotografs öron slå fast på plats.

TEST: Bankalaset del 2

40 år gamla BMW M1.

I fjol visade BMW konceptbilen M Vision Next som beskrevs som framtidens sportbil med elmotor och bensinmotor i kombination. Konceptbilen kan ses som två flugor i en smäll – efterträdare till ovan nämnda i8 och samtidigt arvtagare till klassikern M1.