Mystisk ny Saab i Trollhättan är en ”Volvo”

Det har tagits bilder på vad som tros vara en ny Saab-modell utanför fabriken i Trollhättan. Spekulationerna är felaktiga, vi vet vad det rör sig om.

I holländsk motormedia dök det i går upp en bild tagen i anslutning till Saab-fabriken i Trollhättan. Bilden visar en stor sedan i tung maskering. Spekulationerna tog genast fart och snacket kom in på att det skulle kunna röra sig om en ny Saab-modell från Nevs, en modell baserad på den Phoenix-plattform som Victor Muller aldrig lyckades färdigställa fullt ut.

Men så är det inte. Vi kan här och nu avslöja vad det rör sig om. Bilen på bilden är en Geely Emgrand GC9 (se bilder nedan), en modell som Geely presenterade strax innan jul förra året. Bilen är den största och lyxigaste någonsin från den kinesiska biltillverkaren och är ritad av Peter Horbury, Volvos tidigare designchef. Det är därför vi kan skönja vissa Volvo-linjer i Emgrand GC9.

Emgrand GC9 är 495,6 centimeter lång och bjuder på generöst baksätesutrymme. Maskinellt drivs den framåt av en 1,8-litersmotor på 180 hästkrafter alternativt en V6 på 3,5 liter och 270 hästkrafter.

Geely Emgrand GC9 heter Geely GC9 utanför Kinas gränser. Emgrand är ett varumärke Geely använder sig av enbart i hemlandet.

Frågan är bara vad en maskerad bil, främst ämnad för den kinesiska marknaden, gör i Trollhättan?