Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Mystisk Volvo XC90 är framtidens London-taxi

Nu har vi svaret på vad den underliga Volvo XC90 som vi visade bild på i går är. Det rör sig varken om en pickup eller en ambulans. I stället är det framtidens taxibil för Londons gator i mulform. Låter det märkligt? Faktiskt inte, förklaringen är egentligen ganska enkel.

I går kväll kunde vi visa er en mycket märklig Volvo XC90 som fångades på bild av vår spionfotograf i Tyskland. Det underliga med bilen är bakaxeln, som är flyttad bakåt med två decimeter eller mer, och den tunga stålkonstruktion med viktplattor som är monterad långt bak på taket. Önsketänkandet hos oss tog fart och vi spekulerade i att det kunde vara en blivande pickup från Volvo, dock är placeringen av tyngdpunkten hos extravikten lite märklig. Flera av teknikensvarld.se-besökarna menade att det i stället handlar om en ambulans i och med den högt placerade tyngdpunkten. Ingen av dessa gissningar är rätt.

Vår mystiska Volvo XC90 är varken en pickup eller en ambulans, inte heller är den ett bepansrat specialfordon som någon av er gissade. Tack vare lite detektivarbete av en flitig teknikensvarld.se-besökare har vi kunnat gräva vidare och kommit fram till vad det är för bil. Den röda Volvo XC90:n är nämligen registrerad på London Taxis International (LTI), eller The London Taxi Company som är handelsnamnet på företaget.

En märkligt skapelse, men nu tror vi oss veta, och vara mer eller mindre säkra på svaret.En märkligt skapelse, men nu tror vi oss veta, och vara mer eller mindre säkra på svaret.En märkligt skapelse, men nu tror vi oss veta, och vara mer eller mindre säkra på svaret.
En märkligt skapelse, men nu tror vi oss veta, och vara mer eller mindre säkra på svaret. Foto: CarPix

XC90:n är helt enkelt framtidens London-taxi. I alla fall en mula av framtidens London-taxi. För den kommer inte att se ut som en XC90 när den väl presenteras, vilket förmodligen sker mot slutet av året.

Men vad har då Londons taxibolag, världens mest kända, med Volvo att göra? Jo, det är så enkelt som att kinesiska Zhejiang Geely Holding Group, som äger Volvo, även äger The London Taxi Company. Ser ni sammanhanget nu?

Nästa generation London-taxi, TX5, som ska byggas av Geely och vara försedd med laddhybridteknik från Volvo.Nästa generation London-taxi, TX5, som ska byggas av Geely och vara försedd med laddhybridteknik från Volvo.Nästa generation London-taxi, TX5, som ska byggas av Geely och vara försedd med laddhybridteknik från Volvo.
Nästa generation London-taxi, TX5, som ska byggas av Geely och vara försedd med laddhybridteknik från Volvo.

Det är alltså Geely som bygger de klassiska taxibilarna i London och i fjol togs det beslut om att dessa bilar i framtiden ska belasta den stora stadens miljö i mindre utsträckning. Därför ska Londons taxibilar från och med nästa år vara laddhybrider som kan köra sträckor utan något som helst utsläpp. Det är här Volvo kommer in i bilden. Volvo har redan laddhybridteknik och det är den som i någon form kommer att användas i de Geely-tillverkade London-taxibilarna.

Den röda XC90 vi nu tittar på är med andra ord ingen XC90, för under karossen döljer sig förmodligen ett ”taxichassi” (TX5), men med Volvos laddhybridteknik invävd. Det är därför bakaxelns placering inte stämmer överens med XC90-karossen.

För att komma till rätta med Londons dåliga luftkvalitet ska taxibilarna (i dag en bra bit över 20 000 bilar) med start 2018 kunna köras på enbart el (åtminstone kortare sträckor). Därför kommer TX5 att ha laddhybridteknik från Volvo.För att komma till rätta med Londons dåliga luftkvalitet ska taxibilarna (i dag en bra bit över 20 000 bilar) med start 2018 kunna köras på enbart el (åtminstone kortare sträckor). Därför kommer TX5 att ha laddhybridteknik från Volvo.För att komma till rätta med Londons dåliga luftkvalitet ska taxibilarna (i dag en bra bit över 20 000 bilar) med start 2018 kunna köras på enbart el (åtminstone kortare sträckor). Därför kommer TX5 att ha laddhybridteknik från Volvo.
För att komma till rätta med Londons dåliga luftkvalitet ska taxibilarna (i dag en bra bit över 20 000 bilar) med start 2018 kunna köras på enbart el (åtminstone kortare sträckor). Därför kommer TX5 att ha laddhybridteknik från Volvo.

Men varför den tunga stålkonstruktionen med viktplattor på taket? Som vi alla vet är Londons taxibilar, modell TX4 är den senaste, högbyggda för bekvämlighetens skull, en gammal kvarleva från förr då hattypen kubb var populär. Men kräver den högbyggda konstruktionen verkligen så mycket vikt så högt upp som vi ser på mulan? Förmodligen inte. Vi tror att svaret är att batterierna, som i XC90 Twin Engine är placerade i kardantunneln, placeras uppe i takhöjd på framtidens laddhybridtaxibilar i London. Anledningen till den placeringen är att en taxibil i London ska ha en platt golvkonstruktion för maximalt utrymme. Inte bara personer ska kunna åka med i Londons taxibilar, även en barnvagn eller liknande ska kunna följa med utan problem.

Där har vi svaret. Vi kan så klart inte hugga det i sten, men vi är mer eller mindre säkra på att vi nu vet vad den mystiska XC90:n är för något – framtidens London-taxi med laddhybridteknik från Volvo.