Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081030-bmw-6-serie-2010
081030-bmw-6-serie-2010
081030-bmw-6-serie-2010
081030-bmw-6-serie-2010

Nästa BMW 6-serie får fällbar hardtop

Våra spionfotografer har alltid kameran i högsta hugg och nu har de lyckats fånga nästa generation BMW 6-serie på bild. Något som överraskar när man granskar bilderna är den mystiska bakluckan som antagligen avslöjar att modellen är på väg att få fällbart plåttak.

Det är inte helt lätt att försöka bena ut vad som skiljer bilen på bilderna från nuvarande generation BMW 6-serie som presenterades redan för fem år sedan. Tacka den psykedeliska kamoufleringen för det. Men helt klart verkar nästa generation av BMW:s succéfyllda lyxsportbil bli längre än vad den är i dag och då samtidigt en aning slankare. Hjulbasen växer en smula vilket kommer att ge bättre benutrymme för baksätespassagerarna. Även om det är svårt att se så kan man med hjälp av kamouflagets skarvar se att strålkastarna får ny design à la CS Concept. Dock blir de inte lika långt tillbakasträckta som på konceptbilen. En annan tydlig detalj är bakluckan som blir lite smäckrare och mindre ”utanpåliggande” på nästa generation. Dess utformning tros dölja något som är svårt att greppa på dessa bilder, nämligen att 6-serien kommer med fällbart plåttak, ungefär som Mercedes SL. Med andra ord kan canvastoppen på bilderna helt enkelt vara fejk för att lura oss nyfikna. Om det nu blir en 6-serie med fällbar hardtop, hur blir det då med vanliga cabrioleten och coupén? Vissa uppgifter pekar på att alla tre karossvarianterna blir aktuella vid lanseringen i slutet av 2010 eller eventuellt i början av 2011. Andra pekar på att denna plåtcabversion ersätter både cabrioleten och coupén och blir en huvudkonkurrent till just Mercedes SL.

BMW 6-serie är inte en renodlad sportbil, något som BMW för övrigt saknar i sin modellflora, utan fortsätter att vara en lyxorienterad kärra med sportiga ambitioner. Detta kommer att förstärkas med mer lyx och elektronik för föraren och passagerarna. Bland annat blir interiören mer förarorienterad.

Exakt hur det kommer att se ut under huven är så klart okänt, men mycket pekar på att det blir ungefär samma motorkonfigurationer som i dag – dock med fler hästar att leka med. En åttastegad automatlåda blir också verklighet, en som kan växlas med paddlar bakom ratten.

Det finns ett gäng olika bud om hur M-versionen kommer att bestyckas. Antingen dagens V10-motor kopplad till två turboaggregat eller kanske en mindre högvarvig V8 för att hänga med i den påbörjade downsizingtrenden. Dubbelkopplingslåda lär också bli verklighet för att kunna tampas med konkurrenterna på allvar.