Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080718-bmw-z4-plåttak
080718-bmw-z4-plåttak
080718-bmw-z4-plåttak
080718-bmw-z4-plåttak

Nästa BMW Z4 får plåtmössa

Vår spionfotograf har lyckats få bilder på den minst maskerade prototypen av nästa Z4 hittills. De nya bilderna visar att nya Z4, olikt dess föregångare men likt det större syskonet 3-serie cabriolet, får ett fällbart plåttak.

Vår spionfotograf har kommit närmre en nästan omaskerad prototyp av nästa BMW Z4 än någon annan tidigare har gjort. Den stora nyheten ligger i taket. Titta noga på bilderna och du ser att bilen försöker dölja ett fällbart plåttak. På ytan ser taket ut att vara av tyg, men den tvärgående skarven avslöjar att det rör sig om ett tak som är gjort av betydligt hårdare material än så. Den relativt omaskerade prototypen avslöjar även att nästa Z4 får ett mer kraftfullt formspråk än nuvarande generation.

Med ett fällbart plåttak som skyddar sittbrunnen följer nästa Z4 i fotspåren av det äldre och större syskonet 3-serie cabriolet. Den blir även en tydligare rival till Mercedes SLK. BMW nöjer sig dock inte med att konkurrera med SLK. Vi kan avslöja att BMW även planerar att sikta in sig på Porsche Boxster och Cayman genom att erbjuda ett gäng sportbilsmässiga motoralternativ. BMW:s hyllade 3,0-liters sexa med dubbelturbo blir med all säkerhet ett av alternativen till nya Z4 och M3:s V8-motor på 4,0 liter blir sannolikt kraftkällan i en kommande M-version av Z4. Utöver dessa ansluter förmodligen även en uppsättning mindre fyr- och sexcylindriga bensinmotorer. Det är heller inte omöjligt att en snål dieselmotor får ta plats i det nya motorrummet. Alla motorer ska få understöd av BMW:s Efficient Dynamics-program, vilket bland annat innebär start-stopp-teknik.

Under skalet delas plattformen med 3-serien, vilket borgar för underhållande köregenskaper. Olikt dagens mode blir nya Z4 inte nämnvärt större än dagens, det rör sig endast om någon centimeter på längden. Det ryktas om att tillverkningen av Z4 flyttar från Spartanburg i South Carolina till tyska Regensburg i och med generationsskiftet. Försäljningen startar under den senare delen av 2009.

Bilspionen

Provkörning