100126-Mercedes SL 2012

Nästa Mercedes SL på film

En riktig klassiker – Mercedes SL – är på väg ta form i ny kostym, den sjätte i raden. Just nu vintertestas en prototyp av bilen som gör debut om drygt två år. Under maskeringen kan vi misstänka att det döljer sig mycket linjer från nyligen presenterade SLS.

En av bilvärldens riktiga långkörare modellmässigt är Mercedes SL som i nuvarande utförande räknas som generation fem. Denna femte generation kom till världen för snart nio år sedan och genomgick en facelift 2008 som gav bilen en helt ny look, i alla fall framifrån sett.

Snart är det dags för sjätte generationens inträde som väntas bli 2012 som årsmodell 2013, och det är just denna generation som vi ser på bilderna och videon här nedan. Dock är prototypen hårt maskerad vilket gör det svårt att ana de slutgiltiga formerna. Storleksmässigt blir nästa generation SL likvärdig med nuvarande, det vill säga drygt 4,5 meter lång och med ungefär samma axelavstånd (2,56 meter på dagens). Däremot ser kommande generation SL ut att vara både aningen lägre och lite bredare än i dag.

Rent utseendemässigt kan vi förvänta oss en hel del drag från nyligen presenterade SLS AMG, supersportbilen med måsvingar. Förutom nästa SL väntas även nästa generation CLS och SLK ta del av SLS-formerna.

Nästa generation Mercedes SL kommer att bli lättare än dagens som ligger på mellan 1 815 och 2 120 kilo i tjänstevikt (SL 300 och hela vägen upp till SL 65 AMG). Anledningen till viktminskningen stavas aluminium. Stora delar av konstruktionen kommer att vara utförd i den lätta metallen vilket, förutom att spara vikt, även förbättrar bilens spänst, prestanda och förbrukning.

Under den långa huven kommer motorerna troligtvis att härstamma från dagens, det vill säga V6- och V8-maskiner men som är bättre ur prestanda- och miljöaspekt. Om Mercedes fimpar V12-motorerna eller inte låter vi vara osagt, mer flera förhandsuppgifter pekar på det.

I stället ryktas det om en ny V8-motor med dubbelturbo som ger runt 550 hästkrafter. Kanske vi så småningom även får se en hybriddrivlina likt den som sitter i nya S 400 Hybrid.

Troligtvis kommer den sjustegade dubbelkopplingslådan från SLS AMG göra sitt inträde i SL, då som tillval.  

Ladda ner flash för att
   använda tvspelaren.

Läs mer

Test och provkörningar