Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nästa Mini får fem dörrar

Lilla Mini fortsätter växa. När den tredje generationen Mini lanseras nästa år får den lite längre mått och blir lite mer familjevänlig med fem dörrar. På bilden en tredörrars Mini.

Nästa Mini kommer precis som nuvarande Mini att mäta in på en bit under fyra meter, men trots de knappa måtten kommer den nya modellen komma i fyrdörrarsversion. Observera dock att det på vår bilspions bilder är tredörrarsvarianten vi får se –femdörrars-Mini har än så länge varit lite mer kameraskygg.

 Tidigare rykten har gjort gällande att de extra dörrarna kommer bli av självmordstyp som på Mini Clubman, men det dementeras nu av källor till brittiska Autocar. Konstruktionen möjliggörs dels genom ett längre axelavstånd och dels genom att framdörrarna kommer att kortas ner. Trots åtgärderna kommer de nya dörrarna att sträcka sig bak mot C-stolpen och främst vara avsedda för att barn lättare ska komma in i baksätet.

 Femdörrars-Minin får ägarna BMW:s internkod F56 och kommer i grundversion att drivas av en trecylindrig turbomotor. Motorn är sprungen ur den fyrcylindriga N20-motorn från nya BMW 3-serie. Värstingarna John Cooper Works och Cooper S kommer fortsatt den nyligen uppdaterade N14-motorn som kallas Prince.

 Som synes på bilderna kommer Minis signum med ett hjul i varje hörn delvis att vattnas ur, med ett längre överhäng samt en längre och planare motorhuv än nuvarande generation. Det bådar å sin tur gott för goda betyg vad gäller krocksäkerhet mot fotgängare. 

Tio olika spinoffer av Mini kommer lanseras och de första två, det vill säga tre- och fyrdörrarsbilarna, kommer göra världspremiär redan nästa år.