Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090320-sab-95-9-5-nya090320-sab-95-9-5-nya090320-sab-95-9-5-nya
090320-sab-95-9-5-nya

Nästa Saab 9-5 – en närmare titt

I januari kunde vi exklusivt servera er de första spionbilderna på nästa generation Saab 9-5, en modell som antagligen är mer efterlängtad än någon annan. Nu bjuder vi på nya spionbilder när bilen testas uppe i Norrland.

En av bilvärldens långkörare är utan snack nuvarande Saab 9-5 (den kan dock inte jämföras med exempelvis Land Rover Defender). Den kom redan 1997 och är alltså inne på sitt tolfte år vilket gör att modellen är högaktuell för avlösning. Och det kommer, trots ekonomiska kriser hos den svenska biltillverkaren. Förhoppningsvis får vi se sedanmodellen (SportSedan) på Frankfurtsalongen i höst och någon gång nästa år är det dags för kombin (SportCombi). Om nu något oförutsett inte sker.

Under kamouflaget döljer sig Saabs största bil någonsin. Allt tyder på att nya 9-5 spräcker femmetersvallen längdmässigt. Axelavståndet mäter 2,84 meter vilket är detsamma som hos Volvo S80, men som i sin tur är betydligt kortare totalt sett. Med dessa siffror kan vi få ett hum om hur rymlig nästa 9-5 är. Nästan mer åt Audi A8-håll än A6-håll.

Plattformen som används är den som GM kallar Epsilon II, en flexibel sak som redan huserar bilar som nya Opel Insignia och jätten Buick LaCrosse.

Nästa generation Saab 9-5 blir framhjulsdriven som standard, men toppmodellen kommer att kunna utrustas med fyrhjulsdrift, XWD på Saab-språk.

Under huven kan vi hoppas på mindre turboladdade motorer, även om detta inte är bekräftat. Sannolikt är det i alla fall att dagens 2,0T-motor på 210 hästkrafter hittar ner där framme, precis som V6-motorn på 2,8 liter. På dieselsidan får vi sannolikt se den "nya" tvåstegssturbomaskinen på två liter som debuterar i Opel Insignia till sommaren. Inom ett par år kommer 9-5-spekulanterna förhoppningsvis även att kunna välja en el/bensin-hybrid.

Utseendemässigt är det svårt att se vad bilen gömmer under all maskering, men flera elements formgivning lär vara hämtade både från konceptbilen Aero X och från 9-4X BioPower som visades i Detroit förra året.

Missa inte att läsa allt om nästa Saab 9-5 här.

Läs mer