Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090506-volkswagen touareg
090506-volkswagen touareg
090506-volkswagen touareg
090506-volkswagen touareg

Nästa Volkswagen Touareg siktad i Großglockner

I går förmiddags var Teknikens Värld på plats vid betalstationen till Großglockner där vi siktade nästa generation Volkswagen Touareg. Även om bilderna inte säger överdrivet mycket vet vi att nästa version blir mindre klump och mer sport.

2003 dök första generationen Volkswagen Touareg upp, en suv utvecklad tillsammans med Porsche. Inför årsmodell 2007 fick bilen en mindre ansiktslyftning och det börjar i högsta grad bli dags för en arvtagare, det vill säga nästa generation Touareg. Troligtvis blir det någon gång sent nästa år, då som årsmodell 2011.

Storleksmässigt hamnar nästa Touareg i samma klass som nuvarande. Eventuellt att den blir aningen längre, vilket man kan se indikationer på av framvagnsdetaljerna i främre stötfångaren. Bilderna visar en testmula med dagens Touareg-kaross, men med vissa små iögonfallande detaljer. Bland annat är tanklocket ”utanpåliggande”, vilket egentligen inte säger oss mycket då Volkswagen brukar ha detta på sina testmulor. Det kan också vara ett tecken på att den nya karossen blir bredare än nuvarande.

Enligt tidigare uppgifter ska andra generationen Touareg, som delar plattform med Audi Q7 och nästa Porsche Cayenne, bli sportigare och få mer Tiguan-stil på formerna, något som inte alls låter osannolikt. Ska modellen kunna matcha konkurrenterna behövs nya attraktiva linjer. Ett annat rykte är att Touareg ska kunna fås i sjusitsigt utförande. Hur Volkswagen tänker på den punkten är dock okänt, men det skulle ge ett visst försprång gentemot flera av konkurrenterna.

Under huven lär vi få se ungefär samma uppställning som i dag, med lite modifikationer för finare gång och lägre bränsleförbrukning. På bensinsidan betyder det en 3,6 liters V6 med 280 hästkrafter och en 4,2 liters V8 på 350 hästkrafter. På dieselsidan försvinner troligtvis 2,5-litersmaskinen till fördel för en på 2,7 liter samt att V6-maskinen på 3,0 liter och 240 hästkrafter finns kvar. Hur det blir med den maffiga V10-dieseln med 750 newtonmeter är mer osäkert. Samma sak med den dubbelturbobestyckade R50-modellen.

Tester och provkörningar